nieuws

Nog één keer vlammen

Geen categorie

We hebben de WK-finale bereikt! Ik schrijf deze woorden in het Cape Town Stadium een uur na de gewonnen interland tegen Uruguay. De blijdschap is immens. Waarschijnlijk heeft u het ook gezien op tv: de intense vreugde van spelers en supporters die een minuut of twintig na het duel gezamenlijk de zege vierden. Die taferelen […]

We hebben de WK-finale bereikt! Ik schrijf deze woorden in het Cape Town Stadium een uur na de gewonnen interland tegen Uruguay. De blijdschap is immens.

Waarschijnlijk heeft u het ook gezien op tv: de intense vreugde van spelers en supporters die een minuut of twintig na het duel gezamenlijk de zege vierden. Die taferelen hadden een mooie voorgeschiedenis. Kort na de wedstrijd werd ik gebeld door iemand van de Nederlandse politie. Of ik het voor elkaar kon krijgen dat de spelers even op het veld zouden terugkeren om een feestje te bouwen met het Oranjelegioen? Een aantal telefoontjes met KNVB-collega's van het begeleidingsteam leerde mij dat de kans daarop niet zo groot was. Sommige internationals waren aan het douchen, andere bevonden zich bij de dopingcontrole en weer andere stonden journalisten te woord.

Juist toen ik de politieman aan de lijn kreeg om hem dit alles mede te delen, begon hij me desondanks enthousiast te bedanken voor mijn inspanningen. Bedankt! De spelers van Oranje komen net weer het veld opgelopen! Wat bleek? De internationals hadden geheel op eigen initiatief de catacomben verlaten om hun triomf met de supporters te delen.

Dat zij daarvan geen genoeg konden krijgen, werd duidelijk toen ik op een gegeven moment werd gebeld door één van zijn collega's van het politieteam. Konden de spelers nu dan het veld verlaten? De WK-organisatie wilde zo langzamerhand het stadion gaan sluiten. Die boodschap heb ik maar niet doorgebeld naar de begeleiders. Hoe vaak komt het nu voor dat je uit je bol kan gaan omdat je een WK-finale haalt?

Focus. Dat is het toverwoord tijdens dit prachtige toernooi. Niet alleen voor Oranje, dat zich vanaf het begin volledig heeft gericht op het einddoel, de finale, maar ook voor degenen die van Nederlandse kant tekenen voor de veiligheid, logistiek, ticketing en communicatie rondom de interlands. Voor ons gold alleen telkens dat we al bezig waren met de interland ná het eerstvolgende duel van Nederland. Stond bijvoorbeeld de tweede groepswedstrijd op het programma, dan verkeerden wij al in de voorbereiding op nummer drie. Maar nu is het zo dat er na zondag geen duel meer wordt gespeeld. Waar we nu dus mee bezig zijn, is de gang van zaken op de dag na de finale. Hoe verloopt bijvoorbeeld de terugkeer van Oranje, KNVB-genodigden en de supporters? Net als bondscoach Bert van Marwijk en de zijnen gaan wij nog één keer vlammen…

Gijs de Jong

Security Officer KNVB WK 2010 Zuid-Afrika

Reageer op dit artikel