nieuws

‘Risico voor patiënten bij sluiting Sterigenics’

Geen categorie

Patiënten van een aantal klanten van steriliseerbedrijf Sterigenics lopen onnodig risico wanneer de gemeente Zoetermeer het bedrijf dwingt direct te sluiten. Dat stelde het bedrijf maandag 5 juli 2010 voor de Raad van State.

De gemeente Zoetermeer wil de vestiging van Sterigenics direct sluiten omdat het bedrijf meermalen de milieunorm heeft overtreden. Het gaat vooral om de te hoge uitstoot van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide. Sterigenics houdt zich bezig met het steriliseren van medische apparatuur.

Milieuvergunning
Het gaat onder meer om beademingsapparatuur en materialen die worden gebruikt op intensive care-afdelingen. In Nederland is Sterigenics naar eigen zeggen een van de twee bedrijven die zich met deze specifieke sterilisatietechniek bezighouden. 'Deze medische apparatuur en hulpmiddelen kunnen niet van de ene op de andere dag door iemand anders worden gesteriliseerd', stelt de raadsman van Sterigenics.
Bovendien vecht Sterigenics de metingen van de gemeente Zoetermeer aan. Volgens het bedrijf zouden de normen waarvoor de gemeente in 2002 een milieuvergunning heeft afgegeven, niet zijn overschreden. In juni verscheen een onafhankelijk rapport waaruit bleek dat de gemeente Zoetermeer die vergunning nooit had mogen afgeven.

Stemmingmakerij
Het college van B&W moest donderdagavond 1 juli voor de raad diep door het stof vanwege deze harde conclusies. Sterigenics verwijt de gemeente Zoetermeer 'politieke dadendrang' en 'stemmingmakerij'.

Milieunorm
De raadsman van de gemeente Zoetermeer stelde voor de Raad van State dat 'mogelijk bijzondere omstandigheden' geen reden mogen zijn om geen sluiting af te dwingen bij het overtreden van de milieunorm. Bovendien betwist de gemeente dat stillegging van het bedrijf leidt tot een alarmerende situatie.
Volgens de advocaat spreiden grote medische instellingen zoals ziekenhuizen de sterilisatiewerkzaamheden, om te voorkomen dat ze afhankelijk zijn van één bedrijf.

Besluit
Binnen twee weken besluit De Raad van State of Sterigenics zijn deuren vervroegd moet sluiten vanwege het overtreden van de milieunorm.

Reageer op dit artikel