nieuws

Senaat geeft ‘signaal’ over patientendossier

Geen categorie

De Eerste Kamer wil dat er rond het elektronisch patiëntendossier (EPD) geen onomkeerbare stappen worden gezet en ziet het liefst dat artsen en andere zorgverleners zich voorlopig niet aansluiten voor de uitwisseling van medische gegevens, tot de senaat zich over het hele wetsvoorstel heeft kunnen buigen.

Bij de stemmingen bleek dinsdag 6 juli 2010 dat de Eerste Kamer tevreden is over toezeggingen die minister Ab Klink van VWS heeft gedaan. Een kritische motie werd weliswaar aangenomen, maar die verhindert niet dat zorgverleners zich vrijwillig kunnen blijven aansluiten bij het EPD. Wie zich aansluit dient onder meer zijn patiënten te informeren en hun om toestemming te vragen. Daarnaast moet de privacy gewaarborgd zijn.

Signaal
PvdA-senator Ing Yoe Tan concludeerde dinsdag dat Klink al een belangrijk deel van haar motie wil uitvoeren. Ze ziet de motie dan ook vooral als 'signaal aan een nieuw kabinet'. In de Eerste Kamer zijn grote zorgen over de invoering van het EPD en de privacy van patiënten. De motie van de PvdA werd dinsdag, op het CDA na, Kamerbreed gesteund.

Meer informatie: in september 2010 verschijnt bij Kluwer het boek 'EPD is een werkwoord'.

Reageer op dit artikel