nieuws

Steeds meer studenten willen ondernemer worden

Geen categorie

Bijna een kwart van de studenten zegt ondernemer te willen worden, in 2007 gold dit nog voor 17%. Dat blijkt uit het onderzoek Onderwijs en Ondernemerschap van het onderzoeksbureau EIM dat demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dit schrijft het Financieele Dagblad.

Zo'n 40 % van de studenten is reeds bezig met het opzetten van een bedrijf of heeft al een bedrijf. Volgens van Bijsterveldt laat dit zien dat het Actieprogramma Onderwijs en Ondernemen de afgelopen jaren zijn vruchten heeft afgeworpen. ‘Steeds meer studenten zien zichzelf als tamelijk ondernemend en hebben de wens om ondernemer te worden. Ook het aantal scholen dat ondernemerschapsonderwijs heeft verankerd in het onderwijs neemt toe.'

Verdubbeling

Uit het onderzoek blijkt dat 62 % van de studenten het ondernemerschap een belangrijk deel van hun beroepswens vindt. Dat is een verdubbeling in vergelijking met drie jaar geleden. Alleen het primair onderwijs blijft nog wat achter met de aandacht voor het ondernemerschap, constateert EIM.
De staatssecretaris wijst erop dat steeds meer instellingen het thema ondernemerschap opnemen in hun programma, dat studenten vaker op bedrijfsbezoek gaan en dat docenten veel contacten met ondernemers blijken te hebben.

Aanbevelingen

Volgens Van Bijsterveldt zijn de eerste stappen gezet, maar zijn ze er nog niet. ‘Ook in 2011 zullen we ondernemerschap en ondernemend gedrag moeten blijven stimuleren', concludeert ze. Ze wil samen met betrokkenen uit het onderwijsveld nagaan hoe de aanbevelingen van EIM kunnen worden uitgewerkt. Zo kan volgens EIM de beeldvorming over ondernemerschap in met name het primair onderwijs beter, moeten er toetsen of metingen van de vorderingen komen en zouden ondernemende schooldirecteuren een belangrijke rol kunnen vervullen.

Reageer op dit artikel