nieuws

Thuiswerken niet gestimuleerd door werkgevers

Geen categorie

Thuiswerken wordt vooralsnog niet gestimuleerd door werkgevers, zo blijkt uit onderzoek van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond. Dat terwijl werknemers juist wel thuis willen werken. Hierdoor dreigt een conflict op de werkvloer en wordt het potentieel van kenniswerkers niet optimaal benut. Het onderzoek onder 900 werknemers werd uitgevoerd in opdracht van Plantronics die […]

Thuiswerken wordt vooralsnog niet gestimuleerd door werkgevers, zo blijkt uit onderzoek van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond. Dat terwijl werknemers juist wel thuis willen werken. Hierdoor dreigt een conflict op de werkvloer en wordt het potentieel van kenniswerkers niet optimaal benut.

Het onderzoek onder 900 werknemers werd uitgevoerd in opdracht van Plantronics die zich inzet om thuiswerken gemakkelijker en voordeliger te maken voor zowel werknemer als werkgever.

Maar liefst 62 procent geeft aan dat mobiel werken – op welke manier dan ook – door de werkgever niet wordt aangemoedigd. Drie procent van de respondenten gaf aan dat mobiel werken contractueel is vastgelegd. Een kleine tien procent krijgt van zijn werkgever middelen of een vergoeding ter beschikking.

De percentages zijn opmerkelijk aangezien uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Microsoft Nederland naar voren komt dat een kwart van de Nederlanders graag (meer) wil thuiswerken.

Thuiswerken is de meest populaire secundaire arbeidsvoorwaarde onder jonge hoogopgeleiden, vooral voor vrouwen en jongeren die een universitaire opleiding hebben gevolgd. Dit blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek in opdracht van VNU Media uitgevoerd door onderzoeksbureau Synovate. Opvallend is hoe weinig bedrijven hierop inspelen.

‘De cijfers en voordelen zijn evident. Toch blijven bedrijven terughoudend wat betreft thuiswerken', aldus Philip Vanhoutte, Managing Director EMEA bij Plantronics. 'Het zijn nu vooral werknemers met eigen initiatief die een voortrekkersrol innemen maar voor veel bedrijven is het geven van vrijheid aan de werknemer taboe. Laat staan dat ze een actieve houding aannemen of het stimuleren.'

Vanhoutte verwacht dat deze bedrijven in de toekomst in grote problemen komen. Ze missen de aansluiting met generatie Y en dat kan met een dreigend tekort aan gekwalificeerd personeel catastrofaal zijn.'

Daarnaast krijgen deze bedrijven volgens schrijver Ben Kuiken veelvuldig te maken met mentaal verzuim. ‘Fysiek zijn de werknemers wel aanwezig maar mentaal zijn ze afwezig.'
Het mentaal verzuim zou in organisaties drie tot zelfs acht maal zo hoog zijn als ziekteverzuim. Van de 225 werkbare dagen gaan maar liefst 78 als niet productief verloren.

 

Reageer op dit artikel