nieuws

Verruiming verbod op afluisteren en aftappen vertrouwelijke gesprekken

Geen categorie

Minister Hirsch Ballin (Justitie) wil het verbod verruimen op het afluisteren, aftappen of opnemen van vertrouwelijke gesprekken. Dat blijkt uit het wetsvoorstel 'Versterking bestrijding computercriminaliteit' dat hij voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd. Nu is het bijvoorbeeld verboden om stiekem in een woning een gesprek op te nemen, als degene die het gesprek opneemt […]

Minister Hirsch Ballin (Justitie) wil het verbod verruimen op het afluisteren, aftappen of opnemen van vertrouwelijke gesprekken. Dat blijkt uit het wetsvoorstel 'Versterking bestrijding computercriminaliteit' dat hij voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd.

Nu is het bijvoorbeeld verboden om stiekem in een woning een gesprek op te nemen, als degene die het gesprek opneemt daar zelf niet aan deelneemt. Straks geldt het verbod ook voor de dader die wél gespreksdeelnemer is en die zonder toestemming opnames heeft gemaakt. Het Nederlands recht komt hiermee op één lijn met bestaande wettelijke regels in Frankrijk en Duitsland. Overigens is het op kenbare wijze opnemen van gesprekken in de publieke ruimte niet strafbaar. Dat verandert niet door het wetsvoorstel.

Verder wordt iemand die niet-openbare gegevens zonder toestemming uit een computer overneemt strafbaar. Ook het helen van computergegevens wordt strafbaar en krijgen officieren van Justitie bevoegdheid om strafbare informatie van internet te laten verwijderen.

Reageer op dit artikel