nieuws

Meijerink: Bekostiging baseren op gezondheidswinst

Geen categorie

Het bekostigingssysteem moet worden gebaseerd op gezondheidswinst. De huidige systematiek beloont juist productie. Dat zegt Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een interview met Zorgvisie dat woensdag 1 september verschijnt.

In het artikel neemt Meijerink een voorschot op de hervormingsagenda voor het nieuwe kabinet, het advies dat de RVZ half september publiceert. Het boegbeeld van de RVZ stelt dat in de huidige bekostigingssystematiek de prikkels verkeerd staan. Die stimuleren zorgaanbieders tot meer omzet in plaats van tot gezondheidswinst. Dat leidt tot kostenoverschrijdingen.

Gezondheidswinst
Ook burgers moeten financieel worden gestimuleerd om gezonder te leven. 'De tijd is er rijp voor. Of dat nu gaat via premiedifferentiatie of het verhogen van het eigen risico. Mensen realiseren zich dat als hun buurman rookt, zij meebetalen aan zijn extra zorgkosten. Maar het gaat mij helemaal niet om het geld, maar om de gezondheidswinst. Er is overweldigend wetenschappelijk bewijs dat roken en vet eten verantwoordelijk zijn voor misschien wel een derde van alle gezondheidsproblemen. Als mensen daar wat aan doen is de gezondheidswinst enorm.'

Actieve rol
Voor huisartsen ziet Meijerink een actievere rol weggelegd. 'Ze moeten meer aan preventie doen en de gezondheid van hun populatie op het netvlies hebben. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat Nederlandse huisartsen niet weten of patiënten wel of niet roken. Ze zeggen dat dit privé is, maar ze zouden het moeten willen weten, want roken is essentieel is voor de gezondheid van mensen.' (Bron: Zorgvisie)

Tip: Bezoek het congres over de baten van de zorg op 2 december a.s.

Reageer op dit artikel