nieuws

Verpleegkundige gebruikt geen e-overdracht

Geen categorie

Verpleegkundigen en verzorgenden maken weinig gebruik van elektronische gegevensuitwisseling. Dit blijkt uit een onderzoek van expertisecentrum Nictiz, meldt het blad Nursing.

Door het stijgende aantal mensen met chronische aandoeningen en door de verkorting van de ligduur in ziekenhuizen neemt het aantal overdrachten toe, stelt het rapport e-Overdracht in de care van Nictiz. Alleen al in de regio Den Haag wordt geschat dat er jaarlijks circa 15.000 cliënten overgedragen worden tussen ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Uit het onderzoek blijkt dat de overdracht tussen verpleegkundigen en verzorgenden nu nog grotendeels op papier of telefonisch gebeurt.

Elektronische overdracht bevorderen
In het rapport wordt geadviseerd de elektronische overdracht te bevorderen door standaardisatie toe te passen. Dit houdt in dat er een landelijke kernset moet worden gerealiseerd voor de gegevensuitwisseling tussen verpleegkundigen en verzorgenden.

Minder fouten
Het digitaliseren van overdrachtsmomenten vermindert de kans op fouten bij de overdracht van gegevens. Daarnaast verbetert het de toegankelijkheid en leesbaarheid van informatie. Ook kan het bijdragen aan de eenduidigheid van informatie door het gebruik van standaarden.

Meer informatie:
in september 2010 komt bij Kluwer het boek EPD is een werkwoord uit;
samenvatting rapport.

Reageer op dit artikel