nieuws

Administratieve professional verwacht loonstijging, maar vraagt er niet om

Geen categorie

Van de administratieve professionals in Nederland verwacht 67 procent in 2011 een salarisverhoging te krijgen. Dat is veel meer dan vorig jaar (37 procent). Van de ondervraagden is 86 procent van mening dat ze een hoger salaris verdienen, maar toch zal 66 procent van die groep er niet om vragen.

Deze cijfers zijn gebaseerd op de OfficeTeam Salary Guide 2011, de eerste salarisgids in Nederland voor administratief en secretarieel personeel. De meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek, zo´n 59 procent, is wel tevreden met het huidige salaris.

Anita Hijmenberg, Manager van OfficeTeam, zegt in een toelichting: "Een meerderheid van de ondervraagden geeft ook aan dat ze meer zekerheid hebben dan vorig jaar. Het is dus niet zo raar dat nu deze groep erop vertrouwt dat het economisch herstel zal doorzetten, ze ook hogere verwachtingen hebben van hun eigen salarisverhoging. Dat een even grote groep niet om een salarisverhoging zal vragenis slechts gedeeltelijk te verklaren door het ontbreken van de mogelijkheid om over het salaris te spreken tijdens het functioneringsgesprek. 35 procent van hen krijgt namelijk geen gesprek. Wij vinden dit een gemiste kans om feedback te krijgen en te ontvangen."

Een zeer groot aantal administratieve medewerkers – 86 procent – vindt dat ze recht heeft op een salarisverhoging. Ze geven als redenen op dat ze meer verantwoordelijkheid hebben gekregen (32 procent), dat ze loyaal zijn aan hun werkgever en dat ze offers hebben gebracht tijdens de recessie. Zo'n 40 procent zegt ook dat een salarisverhoging alleen niet voldoende is om van baan te veranderen. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden spelen een rol. De meest geboden secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een reiskostenvergoeding en een pensioenregeling.

De startsalarissen van administratieve medewerkers liggen tussen de 1.600 en 1.800 euro, met een kleine uitschieter naar boven voor Human Resources (HR) en Secretariaat. De HR officer en recruiter heeft na tien tot vijftien jaar ook het hoogste salaris, tussen de 3.300 en 4.500 euro. Ze worden op de voet gevolgd door de management assistant, personal assistent, de juridische secretaresse, supply chain coordinator en de marketing & communicatie medewerker met 2.900 tot 3.500 euro. Inkoop, customer service (met uitzondering van de manager), office management en algemene ondersteuning worden iets minder royaal beloond.

De babyboomers, medewerkers geboren tussen 1946 en 1964, zijn goed vertegenwoordigd in de administratieve beroepsgroep. Maar liefst 52 procent van de administratieve professionals werkzaam in bijvoorbeeld HR, inkoop, marketing, logistiek en office management, is tussen de 45 jaar en 64 jaar oud. De groep tussen de 35 en 44 jaar levert 30 procent van alle administratieve professionals en slechts achttien procent is 34 jaar of jonger. Het merendeel, zo´n 70 procent is vrouw en slechts 56 procent werkt fulltime. 44 procent wil meer tijd voor het gezin of zichzelf.

De administratieve professionals veranderen af en toe van baan. Iets meer dan 50 procent van de babyboomers en generatie X (geboren tussen 1965 en 1981) heeft tussen de een en vier werkgevers gehad. 39 procent van de babyboomers en 44 procent van generatie X heeft echter meer dan vijf werkgevers gehad. Slechts twaalf procent geeft aan meer dan tien keer van baan te zijn veranderd.

Download hier de Salary Guide 2011

Reageer op dit artikel