nieuws

Amstelring moet 400 mensen ontslaan

Geen categorie

Thuiszorgorganisatie Amstelring moet begin 2011 bijna vierhonderd mensen ontslaan. De reden is dat Amstelring geen hulp meer in de huishouding mag verzorgen in de gemeente Haarlemmermeer. De organisatie heeft woensdag 22 september 2010 een bericht daarover in het Haarlems Dagblad bevestigd.

Haarlemmermeer heeft de hulp in de huishouding na een Europese aanbesteding gegund aan drie andere zorgaanbieders. In het contract staat dat de nieuwe aanbieders hun best moeten doen om personeel van Amstelring over te nemen, maar verplicht is dat niet. Daardoor is er onrust ontstaan onder personeel van Amstelring, aldus een woordvoerder. De klap bij Amstelring hard aangekomen. 'Onbegrijpelijk en onbeschrijflijk', zegt adviseur Antoinette Bergmans van Amstelring in Trouw. 'Sommigen werken hier al twintig jaar.'

Kwaliteit dienstverlening
Volgens de directeur huishoudelijke hulp van de Amstelring-OsiraGroep, Wilma Nissen, is de besparing voor Haarlemmermeer minimaal. De twee schoonmaakbedrijven bij de nieuwe zorgaanbieders vragen 2 euro per uur minder dan Amstelring, wat neerkomt op een bezuiniging van 500.000 euro per jaar. Nissen: 'We zijn bang dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en dat de dienstverlening achteruitgaat, waar vooral oudere en kwetsbare inwoners van Haarlemmermeer de dupe van worden.'
'Het is weer zo ver: een gemeente die bij de aanbesteding van de thuiszorg niet kijkt naar kwaliteit. Nee, de goedkoopste krijgt het werk', zegt Wim van der Hoorn van AbvaKabo FNV in Trouw.

Bijeenkomsten
Amstelring gaat de personeelsleden begin volgende maand tijdens speciale bijeenkomsten nader informeren over de gevolgen van de beslissing van Haarlemmermeer en de mogelijkheden om bij de nieuwe aanbieders aan de slag te gaan.

Reactie gemeente
In een reactie zegt de gemeente Haarlemmermeer zich niet te laten leiden door besparing op de kosten, maar door de kwaliteit van de zorg en de manier waarop de zorgaanbieders met complexe situaties van hun klanten omgaan. De gemeente wijst er ook op dat de nieuwe zorgorganisaties en Amstelring met elkaar in overleg zijn over de overname van personeel, zodat het aantal medewerkers dat zijn baan kwijtraakt, beperkt blijft.

Reageer op dit artikel