nieuws

Bedrijfsarts: Ziekteverzuim zorg daalt bij juiste aanpak manager

Geen categorie

Volgens medisch directeur van Arboned Willem van Rhenen gaan managers in de zorg niet goed om met zieke werknemers. Geen wonder dat het aantal langdurig zieken in de stijgt. Je moet kijken waarvan mensen energie krijgen, zegt hij in Trouw.

'De kunst is om het werk te laten aansluiten op de drijfveren van mensen. Niet personeel allemaal regeltjes opleggen, maar vragen wat hij of zij denkt dat hij moet doen. En een cultuur scheppen waarbij collega's voor elkaar inspringen als dat nodig is. Het is gewoon bewezen dat zo'n aanpak de productiviteit vergroot', zegt van Rhenen.

Energie
Als bedrijfsarts ziet hij managers bij gezondheidsklachten van werknemers het eisenpakket tijdelijk terugschroeven. 'De werknemer herstelt, en moet daarna hetzelfde werk weer gaan doen. Om vervolgens weer klachten te krijgen. Dat wordt een vicieuze cirkel waar mensen door uitvallen.'
Veel beter is het, zegt Van Rhenen, die gepromoveerd is op het onderwerp, om te kijken waar de werknemer wel energie van krijgt. 'Zorgmensen willen zorg verlenen. Maar wat zie je? Juist voor dat aspect is de afgelopen jaren steeds minder tijd. Ik durf te stellen dat mensen in de zorg gevoeliger zijn, anders zouden ze het beroep niet kiezen.' Van Rhenen noemt het een verschil tussen manager en leider. 'Niet je eisen opleggen, maar begrijpen wat de bron is voor mensen om het werk te doen. Want die gevoeligheid is tegelijk de kracht van zorgpersoneel.' Waar dat goed gaat, daalt niet alleen het ziekteverzuim, weet Van Rhenen. (Bron: Trouw)

Reageer op dit artikel