nieuws

Bedrijven zien ‘dubbele dip’ als grootste risico

Geen categorie

De dreiging van een wereldwijde nieuwe recessie, ofwel 'dubbele dip', staat bovenaan de lijst met risico's die leidinggevenden bij Europese bedrijven vrezen. Dit blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit, in samenwerking met verzekeraar ACE.

Het onderzoek, uitgevoerd onder honderd Europese marktleiders, laat zien dat 30 procent van de bedrijven een terugval in een recessie als grootste risico beschouwt voor de wereldeconomie in de tweede helft van dit jaar. Andere genoemde risico's zijn blootstelling aan buitenlandse overheidsschulden (19 procent), onstabiele marktontwikkelingen (9 procent) en een mogelijke toekomstige bankencrisis (9 procent).

De vrees voor het uiteenvallen van de eurozone, gebaseerd op de Griekse economie die onlangs op de rand van de afgrond balanceerde, beschouwt nog slechts 5 procent van de ondervraagden als een blijvend risico voor de toekomst.

Europese bedrijven zijn na een nieuwe financiële crash vooral beducht voor een verminderde vraag naar goederen en diensten. Dan wordt het voor hen ook moeilijker om nog kapitaal te vergaren. Deze risico's liggen in de tweede helft van 2010 op de loer, geven de ondervraagden aan.

Het vertrouwen in de bedrijfsvoering om deze potentiële risico's te beheersen is opvallend groot. Ongeveer 90 procent van de ondervraagden zegt erop te vertrouwen dat hun bedrijf de komende zes maanden succesvol door onrustig vaarwater zal navigeren. (Bron: ANP)

Reageer op dit artikel