nieuws

De theemutsen van de Tea Party

Geen categorie

Net zoals de Nederlandse politiek in de ban is van Geert Wilders, zo zijn ook de Verenigde Staten in de ban van populistische kandidaten voor de tussentijdse verkiezingen aanstaande november. Een kandidaat verklaarde dat zwangere slachtoffers van verkrachting er maar het beste van moesten maken, oftewel in het Engels: 'make a lemon situation into lemonade'.

Een andere Amerikaanse kandidaat voor de Senaat zei dat hij twijfels had over de Civil Rights Act, die er 46 jaar geleden voor zorgde dat zwarte Amerikanen dezelfde rechten kregen als witte Amerikanen. En weer een andere kandidaat zei dat werkloosheidsuitkeringen in strijd zijn met de Grondwet.

Sinds vorige week zondag spant een nieuwe Tea Party kandidaat de kroon. Christine O'Donnell heeft een betalingsachterstand op haar hypotheek. Ze is niet naar de universiteiten gegaan die ze wel op haar CV heeft staan. De ongetrouwde O' Donnell trekt niet alleen ten strijde tegen seks voor het huwelijk maar waarschuwt ook voor de gevaren van masturbatie. Niettemin versloeg ze met gemak de kandidaat van het Republikeinse establishment bij de Republikeinse voorverkiezingen voor de Senaat in de staat Delaware.

Veel van de Amerikaanse media portretteren de Tea Party kandidaten als knettergekke extremisten. En in een gewoon verkiezingsjaar zou dergelijke negatieve berichtgeving waarschijnlijk het einde van een kandidaat betekenen.  Maar dit is ook in Amerika geen gewoon verkiezingsjaar. Net als Nederland maken de VS momenteel een populistische opstand door.

De spottende toon waarop de Amerikaanse media de kandidaten van de Tea Party portretteren zal het vertrouwen van de kijkers in de media niet vergroten. De woede tegenover het establishment  geldt immers evenzeer de pers, die in de VS net als in Nederland als de ‘linkse elite' wordt afgeschilderd.

Een tien jaar oude video-opname van Christine O'Donnell, die tijdens de televisieshow Politically Incorrect aan Bill Maher vertelde over haar kennismaking met hekserij, werd een grote hit, niet alleen op YouTube maar ook op grote nieuwszenders als ABC, CBS en NBC.  De video is als het ware grijs gedraaid. De vraag is wat het effect zal zijn op de kiezers. Degenen die nu vervuld zijn met wrok tegen het establishment, zullen die zich wellicht afvragen: gaat dit over mij? Word ik hier belachelijk gemaakt?

De gangbare opinie is dat Tea Party kandidaten als O' Donnell een kadootje zijn voor de Democratische kandidaten bij de verkiezingen in november.  Het zou voor Democraten moeilijker zijn om te winnen van een gematigde Republeinse kandidaat dan van zo'n gesjeesde Tea Party kandidaat. 

Maar het klinkt mij teveel als die opiniemakers in Nederland die jarenlang hebben voorspeld dat Geert Wilders op zijn retour was en dat kiezers genoeg hadden van de wijze waarop Wilders bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet . Die opiniemakers zaten er in Nederland in ieder geval verschrikkelijk naast. Heel Den Haag is in de ban van Wilders.

Datzelfde kan in november in de VS gebeuren. En als de Amerikaanse opiniemakers het bij het verkeerde eind hebben, komen Christine O' Donnell en al die andere ‘crackpots' van de Tea Party gewoon in de Senaat.

Reageer op dit artikel