nieuws

De waarheid volgens ceo’s en cfo’s

Geen categorie

Veel cfo's en ceo's nemen het niet zo nauw met de waarheid. Althans, volgens David Larcker and Anastasia Zakolyukina van Stanford’s Graduate School of Business moeten veel van de mededelingen die ze tijdens conference calls doen met een flinke korrel zout worden genomen.

The Economist schrijft over het onderzoek dat de twee deden naar het gedrag van (financieel) directeuren. Ze ploegden daarvoor transcripties van zo'n 30.000 conference calls uit de jaren 2003-2007 door. Een van de conclusies uit het onderzoek Detecting deceptive discussions in conference calls: uit de gebruikte zinsbouw en termen kun je vaak opmaken dat de ceo's en cfo's liegen. Mensen gedragen zich duidelijk anders dan normaal als ze iets willen verdoezelen of de zaak mooier willen voorspiegelen.

Wees bijvoorbeeld wantrouwig als er gesproken wordt in de derde persoon en het woord 'ik'  niet gebruikt wordt: grote kans dat de spreker liegt. Opvallend is volgens de onderzoekers ook dat leugens opvallend soepel worden uitgesproken, zonder aarzelingen en het gebruik van woordjes als 'eh…' en 'um'.  Wantrouwen past ook als er nauwelijks cijfers worden genoemd en veel gebruik wordt gemaakt van extremen als ' fantastisch' in plaats van 'goed'.

Volgens de onderzoekers blijken er opvallende verschillen tussen eerlijke en liegende ceo's. Interessant voor pr-mensen, zo concludeert The Economist: zij weten nu hoe ze hun baas op een gesprek moeten voorbereiden: meer aarzelen, veel cijfers noemen en verwachtingen en resultaten weer gewoon 'goed' in plaats van ' fantastisch'  noemen. Dan lijkt het net of je de waarheid spreekt.

Reageer op dit artikel