nieuws

Dekkingsgraad pensioenfonds Zorg en Welzijn daalt verder

Geen categorie

De dekkingsgraad van het pensioenfonds Zorg en Welzijn is in augustus gedaald tot 94 procent. Dat is 14 procentpunt lager ten opzichte van juli.

Daarmee komt de dekkingsgraad, die aangeeft of het vermogen van het fonds groot genoeg is om op termijn aan de verplichtingen te voldoen, nog verder onder het minimum van 105 procent dat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vastgesteld. Dat blijkt uit op vrijdag 10 september 2010 gepubliceerde cijfers van het pensioenfonds.

Dalende rente
Volgens Zorg en Welzijn is de lagere dekkingsgraad toe te schrijven aan de dalende rente. Het pensioenfonds moet volgens het herstelplan in 2014 een dekkingsgraad van 105 procent hebben. Het fonds streeft zelf naar een dekkingsgraad van 125 procent of meer.

Nieuwe pensioenafspraken
De werkgevers en vakbonden moeten vaart zetten achter nieuwe pensioenafspraken. Dat kan de situatie van pensioenfondsen verlichten. Dat is de oproep van directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg en Welzijn (PfZW), die hij doet in Trouw van 10 september 2010. De malaise in de pensioenwereld vraagt om een snelle oplossing. Het probleem omschrijft Borgdorff als: 'Dat we langer van ons pensioen genieten, maar daar niet voor hebben betaald'. De pensioenkosten stijgen hierdoor exponentieel. 'Hoe langer je wacht, hoe verder je de rekening doorschuift.'
PfZW heeft 2,1 miljoen deelnemers, en is daarmee het op één na grootste pensioenfonds van Nederland. Het is een relatief jong fonds met in totaal 300.000 gepensioneerden, 1,1 miljoen werkenden en 700.000 'slapers', ofwel mensen die niet meer in de sector werken. 83 procent van de deelnemers is vrouw.

Reageer op dit artikel