nieuws

Diefstal transport: 500 miljoen schade

Geen categorie

De schade van diefstal uit vrachtwagens loopt in 2010 op naar 500 miljoen euro. Dat voorspelt transportverzekeraar TVM in Hoogeveen. Twee jaar geleden bedroeg het schadebedrag 350 miljoen euro. Volgens TVM-woordvoerder Jaap Stalenburg is 'na het bankwezen nu de transportsector het doelwit' van criminele bendes. Er wordt niet alleen meer gestolen (een stijging van circa […]

De schade van diefstal uit vrachtwagens loopt in 2010 op naar 500 miljoen euro. Dat voorspelt transportverzekeraar TVM in Hoogeveen. Twee jaar geleden bedroeg het schadebedrag 350 miljoen euro.

Volgens TVM-woordvoerder Jaap Stalenburg is 'na het bankwezen nu de transportsector het doelwit' van criminele bendes. Er wordt niet alleen meer gestolen (een stijging van circa 30 procent in vijf jaar), maar criminelen gaan ook steeds selectiever te werk. Zij hebben het vooral voorzien op trendy en duurzame goederen als mobiele telefoons en iPhones. Die zijn in het zwarte circuit snel verhandelbaar en leveren veel geld op, aldus Stalenburg.

TVM maakt zich vooral zorgen over het geweld dat criminelen tegen chauffeurs gebruiken. In Amersfoort en Almere werden dit jaar twee chauffeurs met geweld beroofd en gegijzeld. In Eindhoven mondde een maand geleden een beroving uit in een vuurgevecht met de politie, waarbij de daders kalasjnikovs gebruikten.

Reageer op dit artikel