nieuws

Facilicom bouwt nieuw belastingkantoor

Geen categorie

De Belastingdienst krijgt een nieuw regiokantoor. Alles besteedt de dienst uit: de bouw, het beheer en de financiering. De opdracht gaat naar één partij: facilitair dienstverlener Facilicom. Het nieuwe kantoor dat de Belastingdienst eind dit jaar in Doetinchem in gebruik neemt, is een bijzonder gebouw. Voor het eerst is er namelijk één bedrijf verantwoordelijk gemaakt voor het […]

De Belastingdienst krijgt een nieuw regiokantoor. Alles besteedt de dienst uit: de bouw, het beheer en de financiering. De opdracht gaat naar één partij: facilitair dienstverlener Facilicom.

Het nieuwe kantoor dat de Belastingdienst eind dit jaar in Doetinchem in gebruik neemt, is een bijzonder gebouw. Voor het eerst is er namelijk één bedrijf verantwoordelijk gemaakt voor het gehele traject: van het ontwerp, de financiering en de bouw van het kantoor tot aan het onderhoud na de oplevering, het inschenken van de koffie en het schoonhouden van de bureaus.

Facilicom won verrassend de openbare aanbesteding. Het grootste schoonmaak- en beveiligingsbedrijf van Nederland (30.000 werknemers) troefde enkele consortia van bouwers af. De familieonderneming legt nu de laatste hand aan een regiokantoor voor 460 werknemers.

De winnaar van de aanbesteding financiert de bouw zelf, uit eigen middelen. De bouw en de installaties worden verzorgd door Breijer, een aannemer die deel uitmaakt van Facilicom. En ook de beveiligers, cateraars en schoonmakers komen uit eigen stal.

Het is een voorbeeld van een bouwproject met als basis publiek-private samenwerking (PPS). Hierin werken de overheid en particuliere bedrijven samen om een project gefinancierd te krijgen. Opdrachtgever voor het project in Doetinchem is de Rijksgebouwendienst (RGD), die ook optreedt als adviseur. Facilicom krijgt een vergoeding van € 26 miljoen. Afgesproken is dat het bedrijf 15 jaar eigenaar is van het gebouw, dat het beheert en exploiteert volgens de wensen van de Belastingdienst. Na het aflopen van het contract in 2025 kan Facilicom het kantoor verkopen of het contract met de huidige opdrachtgever verlengen.

Bron: Het Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel