nieuws

Fraude in schoonmaaksector extra aangepakt

Geen categorie

De overheid pakt fraude in de schoonmaakbranche in Noord-Holland tot november volgend jaar extra hard aan. Het gaat om bijvoorbeeld uitkeringsfraude, belastingontduiking, onderbetaling en illegale arbeid. Voor Noord-Holland is gekozen omdat de verschillende overheidsdiensten daar tips kregen dat er in de schoonmaakbranche het nodige mis zou zijn. In de sector zelf wordt geklaagd over oneerlijke […]

De overheid pakt fraude in de schoonmaakbranche in Noord-Holland tot november volgend jaar extra hard aan. Het gaat om bijvoorbeeld uitkeringsfraude, belastingontduiking, onderbetaling en illegale arbeid.

Voor Noord-Holland is gekozen omdat de verschillende overheidsdiensten daar tips kregen dat er in de schoonmaakbranche het nodige mis zou zijn. In de sector zelf wordt geklaagd over oneerlijke onderlinge concurrentie.

Verder bleek vorig jaar bij – gerichte – controles van de Arbeidsinspectie in Noord-Holland bijna 30 procent van de bezochte schoonmaakbedrijven werknemers illegaal in dienst te hebben. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde in deze branche: ruim 20 procent.

De teams die op stap gaan, bestaan uit controleurs van de Arbeidsinspectie, Belastingdienst, politie en UWV. De inspecties vinden plaats bij schoonmaakbedrijven zelf én bij ondernemingen die zij als klant hebben. Naast het reinigen van bedrijfsgebouwen en bijvoorbeeld treinen valt ook te denken aan de glazenwassersbranche. 

In andere provincies zijn interventieteams sinds vorig jaar actief in de schoonmaaksector: Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, de Gooi en Vechtstreek, West-Brabant en Zeeland.

In de schoonmaakbranche is de concurrentie tussen de bedrijven groot; de prijzen en marges staan onder druk. Personeel vormt de belangrijkste kostenpost. Een deel van de bedrijven probeert die kosten te drukken door bijvoorbeeld belastingfraude en illegale arbeid. (bron: persbericht SZW)

Reageer op dit artikel