nieuws

FSA: Slecht beleid is erger dan bonussen

Geen categorie

Slechte regelgeving van de financiële sector is schadelijker dan de hebzucht van bankiers. Dit stelde Adair Turner, de voorzitter van de Financial Services Authority (FSA), de Britse toezichthouder op de financiële markten, woensdag tegen een publiek van financiële professionals.

"We moeten de demonisering van overbetaalde handelaren achter ons laten en erkennen dat in financiering en economie, slecht beleid een sterkere kracht is dan individuele hebzucht of fouten'', aldus Turner.

Turner zei dat de regels die voortkomen uit het Basel III-akkoord dat onlangs werd gesloten, een grote stap zijn naar betere regelgeving voor de financiële sector. De striktere kapitaaleisen en maatregelen die zijn genomen om zeepbellen te herkennen, dragen allemaal bij aan vergroting van de financiële stabiliteit, aldus Turner.

In Groot-Brittannië is de discussie over bankiersbeloning onlangs weer opgelaaid. Vice-premier Nick Clegg waarschuwde banken dat ze terughoudend moeten zijn met hun beloningen, of anders het risico lopen op extra belastingen. Dit jaar werd een eenmalige bonusbelasting geheven.

Turner maakte wel duidelijk dat hij met zijn uitspraken niet beoogt om tegen Clegg in te gaan. Hij zei dat er soms bonussen zijn uitgedeeld voor het nemen van onverantwoorde risico's. Ook herhaalde hij een eerdere uitspraak dat veel complexe financiële producten volgens hem 'sociaal waardeloos' zijn.

(Bron: ANP)

Reageer op dit artikel