nieuws

Holland Venture investeert in zorgonderneming Interhealth

Geen categorie

Participatiemaatschappij Holland Venture investeert in de innovatieve zorgonderneming Interhealth . Met deze investering kan Interhealth haar ambitieuze groeistrategie – de ggz efficiënter én beter betaalbaar aanbieden – versneld gaan uitvoeren. Holland Venture breidt met deze investering haar positie in de zorgmarkt verder uit.

Interhealth is een innovatieve zorgonderneming met de dochterorganisaties Mentaal Beter en Innohealth. Mentaal Beter is een klantgerichte aanbieder van ambulante geestelijke gezondheidszorg (ggz). De onderneming biedt met meer dan 400 psychologen, psychotherapeuten en psychiaters, hooggekwalificeerde ggz-behandelingen via ruim 100 kleinschalige vestigingen verspreid over heel Nederland.

E-health programma's
Door gebruik te maken van e-health programma's en hoogwaardige kwaliteitsmetingsystemen, die Interhealth met de dochterorganisatie Innohealth ontwikkelt en op de markt brengt, is Mentaal Beter uitstekend in staat om persoonlijke hulp te bieden, veelal doeltreffender en efficiënter dan de traditionele ggz-aanbieders vanwege de voorsprong die Mentaal Beter heeft met resultaatmetingen. Mentaal Beter is in 2004 opgericht en heeft zich ontwikkeld tot een onderneming met ruim 25 miljoen euro omzet.

Verdere professionalisering
Martin de Heer, voorzitter raad van bestuur van Interhealth: 'De omvang van de ggz-sector groeit al jaren door de steeds toenemende vraag uit de samenleving. De sector staat voor de uitdaging om de kosten van de zorg te verlagen bij minimaal gelijkblijvende effectiviteit. Bij Interhealth combineren we persoonlijke behandelingen in de kleinschalige setting, die  Mentaal Beter kenmerkt, met innovatieve e-health programma's en outcome measurement van Innohealth. Wij zien veel mogelijkheden in deze combinatie en hebben grote ambities om de ggz in Nederland verder te professionaliseren. Persoonlijke aandacht, kwaliteit, efficiëntie en effectiviteit zijn hierbij onze speerpunten. In Holland Venture hebben we een partner gevonden die ons ondersteunt bij het realiseren van onze ambities, niet alleen met hun investering, maar ook met hun waardevolle netwerk in de zorgsector en hun kennis en ervaring met groeiende ondernemingen in veranderende markten.'
Ewout Prins, managing partner van Holland Venture, licht de investering toe: 'Wij zijn zeer tevreden met deze investering daar deze uitstekend past bij de thema's vergrijzing en deregulering uit onze investeringsfocus. De zorgsector is een sector in beweging, waarbij innovatieve ondernemingen zullen moeten helpen om de sector verder te professionaliseren. Een efficiëntere inrichting van processen met meer aandacht voor kwaliteit en transparantie van zorgresultaten zal leiden tot beter betaalbare zorg van hoge kwaliteit. In de ggz zien wij Interhealth  als een partij die leidend is op dit gebied; een partij waar anderen in deze branche een voorbeeld aan kunnen nemen.'

Kleinschaligheid
Bij de groei blijft kleinschaligheid voorop staan. 'We willen zichtbaar zijn op de hoek van de straat en geen mammoetinstituten voor de geestelijke zorg creëren, want daarvan zijn er in Nederland al genoeg', zegt Prins in Het Financieele Dagblad.

Expansieplan
Interhealth is voor zijn expansieplan aangewezen op private equity. Aankloppen bij de bank was geen optie. Het bedrijf neemt al krediet op, bedoeld als werkkapitaal. 'Het wordt complex om daarbovenop ook nog groeifinanciering van de bank te vragen', zo legt De Heer uit in het FD.
Volgens investeerder Prins maakt de keten goede kans verder door te breken naarmate de overheid sterker bezuinigt op opnames in psychiatrische klinieken. Dit betekent dat meer mensen ambulante hulp zullen inroepen. 'Aan die behoefte kunnen de nieuwe zorgaanbieders voldoen.'
Wel noemt hij als risico dat de budgetten 'te veel blijven kleven' aan de traditionele instellingen. Demissionair minister Klink van VWS heeft eerder besloten de marktwerking in de zorg een halt toe te roepen om de gevestigde instituten te beschermen. Dit heeft tot gevolg dat er dit jaar geen extra geldstroom voor nieuwe zorgaanbieders beschikbaar komt. 'Er is nu geen sprake meer van eerlijke concurrentie', aldus De Heer in dezelfde krant. Mentaal Beter boekte vorig jaar nog een sterke autonome omzetgroei van 20% tot bijna 21 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 1,7 miljoen euro en is gebruikt voor de ontwikkeling van speciale software.

Holland Venture
Holland Venture is een onafhankelijke participatiemaatschappij, gevestigd in Amsterdam, opgericht in 1981. In de investeringsstrategie van Holland Venture neemt de zorgsector een steeds prominentere positie in. Het huidige fonds, met een omvang van 70 miljoen euro, richt zich op groeifinancieringen, management buy-outs en management buy-ins in de Benelux.
Eerder investeerde Holland Venture in diverse andere zorggerelateerde ondernemingen, zoals HighCare, een human capital partner voor ziekenhuizen en AOV, een leverancier van hoogwaardige voedingssupplementen. Holland Venture verwacht in de nabije toekomst meer investeringen in deze sector te gaan verrichten.

Reageer op dit artikel