nieuws

Huisartsen furieus over boete NMa

Geen categorie

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is furieus op de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Die heeft de beroepsvereniging een boete van 51.000 euro opgelegd omdat zegels die opsporingsambtenaren bij een inval eerder dit jaar hadden aangebracht op de deuren van haar hoofdkantoor, verbroken waren. De vereniging vindt de boete onterecht en stapt naar de rechter om die van tafel te krijgen.

De NMa verzegelt ruimtes als onderzoek waarbij gezocht wordt naar bewijs van een overtreding van de Mededingingswet, nog niet is afgerond. Het verbreken van de zegeling neemt de autoriteit hoog op. 'Wanneer de zegels verbroken zijn, kan niet worden uitgesloten dat dit is gebeurd om bewijs weg te halen dat relevant is voor ons onderzoek', stelde donderdag Pieter Kalbfleisch, bestuursvoorzitter van de NMa.

Schandpaal
De NMa bezocht het hoofdkantoor van de vereniging in april. Het verbreken van de zegels had ook in die maand plaats. Volgens de artsenvereniging heeft een medewerker van een externe beveiligingsdienst dat gedaan tijdens een nachtelijke ronde. De betreffende bewaker zou dit tegenover de NMa hebben bevestigd. 'Wij vinden het onbehoorlijk dat de toezichthouder ons aan de schandpaal nagelt terwijl ze precies weet hoe de vork in de steel zit', aldus directeur Lodi Hennink.

Machtsmisbruik
Hennink haalt ook fel uit naar de opsporingsambtenaren. 'De verzegeling van de ruimte heeft plaatsgevonden omdat de medewerkers van de NMa hebben geweigerd een uur over te werken en naar huis wilden', stelt hij. 'Het is stuitend dat een toezichthouder zo haar machtspositie misbruikt.' De NMa spreekt dat tegen. 'Wij verzegelen niet om sneller naar huis te kunnen', liet een woordvoerster desgevraagd weten.

Illegale afspraken
De NMa bezocht de LHV in het kader van een onderzoek naar signalen dat leden van de LHV illegale afspraken hebben gemaakt over onder meer de onderlinge verdeling van patiënten. Dat is niet toegestaan omdat mensen in principe zelf hun huisarts moeten kunnen kiezen. Als een arts ruimte heeft in zijn praktijk, mag hij de inschrijving van een nieuwe patiënt alleen weigeren als die te ver weg woont.

Reageer op dit artikel