nieuws

Innovatie-programma levert Nederland 250 miljoen euro op

Geen categorie

Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen hebben tijdens de eerste drie jaar van het Zevende Kaderprogramma (KP7) van de Europese Commissie 1 miljard euro ontvangen voor innovatie en onderzoek. Nederland staat hiermee in de top 5 van Europese landen die de meeste middelen ontvangen, achter Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië.

De Nederlandse overheid investeert 750 miljoen euro in KP7. Dit betekent dat er 250 miljoen euro meer is ontvangen dan werd uitgegeven. Dit blijkt uit het overzicht ‘Nederland in KP7’, dat deze week is uitgegeven door EG Liaison. Het overzicht geeft een beeld van de Nederlandse deelname over de eerste drie jaar van KP7.

Demissionair minister Van der Hoeven van Economische Zaken is tevreden over de rol van Nederland binnen dit kaderprogramma: ‘KP7 prikkelt ons om over de landgrenzen heen te kijken en samen te werken waar mogelijk. Het is aangetoond dat het kaderprogramma leidt tot duurzame netwerkvorming, binnen Nederland en Europa. Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven behoren hierdoor tot de top in Europa.'

In totaal lopen er nu een kleine 10.000 projecten binnen KP7. Bij 20 procent hiervan is een Nederlandse partij betrokken. Het geld komt terecht bij het mkb, grote bedrijven, universiteiten, medische centra en onderzoeksinstellingen. Nederland is onder meer sterk in de thema’s:

  • Health: 168 miljoen euro naar Nederland, plek 4 achter het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, Nederland neemt deel aan 50 procent van alle projecten;
  • Food: 71 miljoen euro, plek 2 achter het Verenigd Koninkrijk, Nederland neemt deel aan 65 procent van alle projecten;
  • Environment (milieuonderzoek): 64 miljoen, plek 3 achter Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, Nederland neemt deel aan 56 procent van alle projecten.

Nederlandse organisaties werken het meest samen met partijen uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
Met het Europese Kaderprogramma (KP7), dat loopt van 2007 tot 2013, wil de Europese Commissie de wetenschappelijke en technologische basis van de EU verbeteren en de Europese concurrentiekracht verbeteren. Deelname aan KP7 is belangrijk voor Nederland. Het zorgt voor stimulatie van innovatie, brengt Nederlandse organisaties in contact met kennis en buitenlandse partners en draagt zo bij aan de versterking van de positie van Nederland binnen de Europese economie.

(Bron: Agentschap.nl)

Reageer op dit artikel