nieuws

Klink maakt uitzonderingen op pgb-wachtlijst

Geen categorie

Minister Klink van VWS heeft besloten voor meer mensen een uitzondering te maken zodat ze niet op de wachtlijst voor het pgb (persoonsgebonden budget) terechtkomen. Ook worden schrijnende gevallen apart beoordeeld. Dit is het resultaat van de acties van belangenvereniging Per Saldo en het VARA-programma 'De Ombudsman', dat vrijdagavond 24 september 2010 (Nederland 2, 19.25 uur) aandacht besteedt aan de kwestie.

Honderden mensen kwamen deze zomer in de problemen door de maatregel van minister Klink. Bijna van de ene op de andere dag kondigde hij een stop af voor het persoonsgebonden budget omdat het budget overschreden was. Bij belangenvereniging Per Saldo kwamen meer dan 600 noodkreten binnen van mensen die door dit besluit niet de zorg kregen die ze nodig hadden. Samen met Per Saldo voerde 'De Ombudsman' actie om politiek Den Haag wakker te schudden en Klink te dwingen de gevolgen van zijn besluit te verzachten.

Brandbrief
'De Ombudsman' stuurde samen met Per Saldo en andere belangenorganisaties een brandbrief naar de Tweede Kamer. In die brandbrief werden voorbeelden van schrijnende situaties gegeven, verhalen die een gezicht kregen door filmpjes van 'De Ombudsman' die op internet te zien waren. Zoals het verhaal van de autistische Noah die niet naar school kan, omdat de enige instelling die het onderwijs aanbiedt dat Noah nodig heeft, alleen betaald kan worden met een pgb. Of het verhaal van Hettie Schoones die tevergeefs aanklopte bij het zorgkantoor om thuiszorg te krijgen voor haar terminaal zieke man.

Spoeddebat
In 'De Ombudsman' reageren Kamerleden geschokt op deze en andere voorbeelden van schrijnende situaties die het gevolg zijn van de maatregelen van Klink. 'Ik vind het afschuwelijk dat deze mensen hier het slachtoffer van zijn. Dat is niet uit te leggen,' aldus Tamara Venrooy (VVD). 'Deze pgb-stop moet echt eindigen. Minister Klink moet op heel korte termijn een einde maken aan deze schrijnende situaties waarbij mensen met hun rug tegen de muur staan,' zegt Agnes Wolbert (PvdA). Onder druk van een spoeddebat besloot Klink vervolgens tot een aantal uitzonderingen.

Uitzonderingen
Uitzonderingen gelden onder meer voor terminale patiënten en voor mensen die door een vertraging hun indicatie te laat hebben gekregen. Bovendien wordt er een team samengesteld dat zich gaat buigen over schrijnende gevallen waarvoor een passende oplossing wordt gezocht. Mensen die denken daarvoor in aanmerking te komen kunnen zich aanmelden via de website van 'De Ombudsman': ombudsman.vara.nl.

Reageer op dit artikel