nieuws

Klink onderzoekt dood jongen na vaccinatie

Geen categorie

Minister Ab Klink van VWS heeft het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb gevraagd onderzoek te doen naar het overlijden van een 8-jarige jongen. Het kind werd op 5 maart 2009 gevaccineerd tegen BMR (bof, mazelen, rode hond) en DTP ( difterie, tetanus, polio) en overleed vier dagen later.

Hiermee volgt de minister een aanbeveling op van de Nationale Ombudsman. De ouders van de jongen klaagden bij de ombudsman over het RIVM. Dat is verantwoordelijk voor de uitvoering en de voorlichting van het rijksvaccinatieprogramma en het onderzoek naar mogelijke bijwerkingen.

Integriteit RIVM
Klink heeft de Nationale Ombudsman overigens laten weten niet te twijfelen aan de integriteit van het RIVM. 'Om toch iedere belangenverstrengeling te voorkomen heeft de minister al eerder besloten om de bijwerkingenregistratie van het vaccinatieprogramma onder te brengen bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb', aldus een woordvoerster van de bewindsman vrijdag 24 september 2010.

Voorlichting duidelijk
De ombudsman constateert verder dat de voorlichting van de overheid over de complicaties die na een vaccinatie kunnen optreden voldoende duidelijk is. De klacht over de voorlichting acht de ombudsman niet gegrond.

Reageer op dit artikel