nieuws

Langer verzuim door onverklaarde klachten

Geen categorie

Vijftien procent van de werknemers die langdurig ziek zijn, verzuimt nog eens 78 dagen langer door onverklaarde lichamelijke klachten. Deze vorm van langdurig verzuim wordt niet goed herkend, terwijl dit voor werknemers en werkgevers wel belangrijk is.

Dat constateert UMCG-onderzoeker Rob Hoedeman, die 29 september op dit onderwerp promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Om dit verzuim tegen te gaan moet de baas niet te veel pamperen, maar ook vooral niet direct zwaaien met doktersbezoek. Hoedeman is naast onderzoeker bedrijfsarts bij ArboNed.

Neerwaartse spiraal
Bij een op de zeven werknemers die langer dan drie weken verzuimen, krijgen 'vage' bijkomende klachten als moeheid, borstklachten en duizeligheid de overhand. Vaak gaat het hierbij niet om één klacht, maar om meerdere samenhangende symptomen. Dergelijke klachten blijken vaak de hoofdoorzaak dat de verzuimduur met een derde wordt verlengd.
Uit het onderzoek van Hoedeman blijkt dat thuisblijvers te veel focussen op hun klachten en beperkingen, waardoor ze niet meer bezig zijn met beter worden en hun terugkeer naar het werk. Na drie weken is de werknemer vaak al in een zodanige neerwaartse spiraal geraakt dat hij hier moeilijk uitkomt.

Instinct
Volgens Hoedeman zijn vage klachten bij werknemers wel te herkennen. De werkgever kan in het alledaagse functioneren van de werknemer alert zijn op onverklaarde klachten. 'Het klinkt onorthodox, maar werkgevers moeten hun instinct vertrouwen. Als Piet met rugklachten thuiszit en het thuis ook even wat minder loopt, moet je als werkgever eigenlijk snel ingrijpen om te voorkomen dat niet-traceerbare klachten de overhand krijgen. Goede kennis van je personeel is het devies.'

Reageer op dit artikel