nieuws

Meijerink: Geef korting aan patiënten voor gezond gedrag

Geen categorie

Zorgverzekeraars zouden mensen een korting moeten geven op de ziektekosten als ze bijvoorbeeld meedoen aan cursussen om af te vallen of te stoppen met roken. Daarvoor heeft voorzitter Rien Meijerink van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) donderdag 23 september 2010 gepleit tijdens een congres in Den Haag.

Korting op ziektekosten
Meijerink wil dat zorgverzekeraars en overheid harder trekken aan maatregelen om gezond leven te bevorderen. Zo zouden zorgverzekeraars mensen een korting moeten geven op de ziektekosten als ze bijvoorbeeld meedoen aan cursussen om af te vallen of te stoppen met roken. Als ze daadwerkelijk stoppen, zouden ze nog meer voordeel moeten krijgen. Volgens hem zou dat kunnen door kortingen op het eigen risico dat mensen betalen als ze een beroep doen op de gezondheidszorg. Hij voorspelt overigens dat het eigen risico de komende jaren verder zal stijgen.

Rookvrij ministerie
Er moeten in Nederland rookvrije gebouwen en bedrijven komen. Het ministerie van VWS zou het goede voorbeeld moeten geven en alle rookruimtes en rookpauzes in het ministerie dienen te schrappen. Volgens Meijerink heeft het Nederlandse antirookbeleid niet genoeg opgeleverd. Onderzoek toont aan dat 29 procent van de Nederlanders rookt; in andere westerse landen ligt dat percentage op 23,5 procent. In Noord-Europa rookt ongeveer 15 procent van de bevolking. Volgens hem is in Nederland 13 procent van alle ziektegevallen te danken aan roken.

Reddend scenario
Volgens hem kan een gezondere levensstijl van burgers helpen om het stelsel van gezondheidszorg betaalbaar te houden. 'Het is een reddend scenario. Door tekort aan zorgpersoneel en steeds hoger oplopende kosten dreigt het systeem te bezwijken. We staan met de rug tegen de muur.'

Strengere huisartsen
Meijerink wil ook dat huisartsen veel strenger zijn tegen patiënten die roken. Huisartsen hebben eerder gezegd dat ze in de spreekkamer geen politieagent willen zijn. Volgens Meijerink is dat hun plicht. 'Ze moeten alle methodes toepassen om mensen te overtuigen, en nooit ophouden te zeggen hoe slecht roken is voor de gezondheid.'

Reageer op dit artikel