nieuws

Merendeel pensioenfondsen staat er solide voor

Geen categorie

Het merendeel van de pensioenfondsen in Nederland staat er financieel nog solide voor. Dat zei Jaap Maassen, senior vicepresident van pensioenuitvoerder APG Groep, dinsdag tijdens een pensioenforum, zo meldt het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

„De meeste fondsen staan op groen, een paar staan op oranje en enkele staan op rood”, zo constateerde hij ten overstaan van een groot aantal specialisten uit de sector. „Relatief gezien is dat goed, vergeleken met hypotheekbanken en verzekeraars waar ook nog eens fantastische bonussen worden uitgekeerd. Het Nederlandse pensioensysteem staat als een huis.”

Toch ziet ook Maassen het hete hangijzer dat op dit moment boven de sector hangt: de lage rente die zwaar drukt op de dekkingsgraden. Die zal volgens hem op de middellange termijn heel laag blijven, maar „ongetwijfeld” weer stijgen richting 3 tot 3,5 procent.

„5 procent, zoals ook wel eens geroepen wordt, is wel erg optimistisch”, zo zei de bestuurder. Daarbij wees hij erop dat een hoge rente „prachtige” buffers bij pensioenfondsen veroorzaakt, maar ook tot grote inflatiecorrecties kan leiden.

Maassen pleitte voor een andere beoordeling van de ontwikkelingen bij pensioenfondsen en de invoering van een „stoplichtmodel” voor de sector. Hij keek daarbij met een schuin oog naar het bedrijfsleven, waar ondernemingen worden beoordeeld op zaken als omzet, winst en productwaardering door consumenten.

„We moeten niet uitgaan van een aspect, de lage rente, maar van meerdere beoordelingsindicatoren. Je zou fondsen moeten beoordelen op de (swap)rente, de gemiddelde (swap)rente, de vaste rekenrente van 4 procent en de kasstroom gemeten over vijftien jaar. Staan drie van de vijf op rood, dan is er echt een probleem.”

Reageer op dit artikel