nieuws

Nederlandse export blijft fors groeien

Geen categorie

Het herstel in de Nederlandse exportsector zet duidelijk door. Dat blijkt uit de Conjuctuurenquête Nederland (COEN) over het derde kwartaal van 2010. De concurrentiepositie van het bedrijfsleven is licht verbeterd, vooral op de markt buiten de EU, zo blijkt uit de COEN. Een belangrijk gegeven daarbij is dat de koers van de euro licht gedaald is. Ook de winstgevendheid herstelt zich verder door een goed tweede kwartaal.

Het herstel van het Nederlandse bedrijfsleven hapert daarentegen in het derde kwartaal. Het ondernemersvertrouwen zakt terug, waarmee het krachtige herstel uit het tweede kwartaal niet wordt vastgehouden. Dit komt vooral door tegenvallende ontwikkeling in de bouwsector en bij zijn toeleveranciers.

Tien procent van de bedrijven in de industriesector heeft te maken met een productiekrimp als gevolg van internationale concurrentie. Over alle sectoren gezien is dat een op de twintig bedrijven. Dat blijkt maandag uit de Conjunctuurenquête Nederland. Binnen de industrie heeft een op de tien bedrijven met een productiekrimp te maken. In de papier- en grafische industrie speelt dat het sterkst (beide 14 procent). Grote bedrijven hebben meer met globalisering te maken dan het MKB.

Over het algemeen heeft een derde van het bedrijfsleven te maken met globalisering in de kernactiviteiten. 28 Procent van de bedrijven geeft aan bij de nevenactiviteiten te maken te hebben met globalisering.De uitvoer van Nederland groeide in juli met 13 procent ten opzichte van juli 2009. Daarmee lag het volume van de export voor het eerst sinds de recessie ruim boven het niveau van twee jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De invoer van Nederland groeide in juli met bijna 15 procent en kwam daarmee ook ruim boven het niveau van juli 2008 uit. Het was de vierde maand op rij waarin de import sterker groeide dan de export.

De totale waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 30,6 miljard euro. Dat is bijna 18 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met ruim 20 procent tot 27,5 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,1 miljard euro, evenveel als in juli 2009.

De ruilvoet van de buitenlandse handel verslechterde licht. De prijzen van de ingevoerde goederen gingen namelijk met gemiddeld 7,7 procent omhoog, terwijl de geëxporteerde goederen 7,3 procent duurder waren dan een jaar eerder.

***

De Conjunctuurenquête Nederland brengt vier keer per jaar ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart. Het is een samenwerking tussen het CBS, Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Lees HIER het volledige rapport COEN 2010 (3e kwartaal)

Reageer op dit artikel