nieuws

‘Nijpend tekort aan bedrijfskredieten voor MKB’

Geen categorie

Het tekort aan bedrijfskredieten voor MKB-ondernemingen is nijpend. In het tweede kwartaal van 2010 zijn venture capital maatschappijen daarom aanzienlijk in populariteit toegenomen onder MKB’ers die groeikapitaal willen aantrekken. De stijging van het aantal MKB'ers dat risicokapitaal zoekt, zal in de tweede helft van dit jaar doorzetten. Ook kunnen vooral de Rabobank en ING op meer MKB klanten rekenen. Dit zijn enkele van de resultaten uit onderzoek van Fondswervingonline.nl, dat een enquête onder 225 MKB bedrijven hield.

De onzekerheid over de kredietverlening aan het MKB heeft ook invloed op het vertrouwen tussen het bedrijfsleven en Nederlandse banken. Bijna de helft van de bedrijven vindt dat ze onvoldoende ondersteuning krijgen van hun bank. De ondervraagde MKB-ondernemers geven aan om, bij het wisselen van bank, in het vervolg het liefst in zee te gaan met Rabobank of ING. Ruim 70% van de ondervraagden geeft de voorkeur aan deze banken boven ABN Amro en Fortis.

Jaap Burgstra, directeur van Fondswervingonline.nl: ‘Gedurende het eerste half jaar van 2010 zagen wij in onze database het aantal MKB-bedrijven dat informatie heeft opgevraagd over risicokapitaalverstrekkers, flink stijgen. Reden voor ons om uit te zoeken waar deze ontwikkeling zijn oorsprong vindt. We besloten de grootste groep MKB-ondernemers, die met tussen de 5 en 499 medewerkers in dienst, een aantal vragen te stellen.’ De resultaten waren schokkend, volgens Burgstra.

‘Tachtig procent van de ondervraagden gaf aan over onvoldoende bedrijfskrediet te kunnen beschikken, en zo belemmerd te worden in bedrijfsgroei. Maar liefst een derde van de bedrijven gaf aan onzeker te zijn over de voortgang van de huidige kredietverlening.’ De onzekerheid over de kredietverlening blijkt de hoofdreden waarom 68% van de MKB’ers opvallend meer geïnteresseerd is in de mogelijkheden van risicokapitaal. Burgstra: ‘Nog niet zo lang geleden overheerste het beeld van roofridders en graaiers als je het over venture capital maatschappijen had. Nu lijkt het wel alsof zij de reddende engelen voor het midden- en kleinbedrijf kunnen worden.’

(Bron: Fondswervingonline.nl )

Reageer op dit artikel