nieuws

Overheidsgarantieregeling voor bedrijven verlengd

Geen categorie

Het was een crisismaatregel, maar ook in 2011 reserveert het kabinet 2 miljard euro zodat bedrijven nog een beroep kunnen doen op een overheidsgarantieregeling voor krediet. De maatregel zou dit jaar aflopen, maar wordt een jaar verlengd, meldt persbureau ANP.

De garantstelling moet ervoor zorgen dat banken minder huiverig zijn om bedrijven kredieten te verstrekken. Door de garantstelling lopen banken minder risico, aangezien leningen die niet meer kunnen worden terugbetaald voor de helft door de overheid worden vergoed.

Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) hoopt zo dat ondernemers ook in economisch moeilijke tijden kunnen blijven ondernemen. In 2009 en 2010 werd maar zeer beperkt een beroep gedaan op de garantieregeling.

Tot nu toe hebben bedrijven voor anderhalf miljard euro aan garanties aangevraagd bij de staat. Doordat de overheid garant staat voor de helft van de leningen, hebben al ruim 7000 bedrijven dankzij deze regeling gezamenlijk al voor drie miljard euro krediet gekregen.

Van der Hoeven vindt dat het lichte herstel van de economie erom vraagt de regeling in 2011 te handhaven. 'Je ziet dat er behoefte aan is in de markt. Bij een aantrekkende economie wordt de vraag naar krediet alleen maar sterker.'

Reageer op dit artikel