nieuws

Rekeningen moeten voortaan binnen 30 dagen betaald zijn

Geen categorie

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over de aanpak van te late betalingen door bedrijven en overheden. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Volgens de overeenkomst komt de standaard-betalingstermijn voor overheden en bedrijven nu op dertig dagen te liggen.

Hierop zijn wel enkele uitzonderingen mogelijk. Bedrijven mogen van de termijn afwijken, als ze dat 'uitdrukkelijk' van tevoren hebben afgesproken. Maar overeenkomsten die duidelijk 'oneerlijk' zijn, mogen niet.

Overheden mogen alleen in uitzonderlijke gevallen hun factuur pas voldoen na dertig dagen. Zestig dagen is de uiterste termijn. Zorginstellingen mogen die zestig dagen standaard gebruiken: zij ontvangen hun eigen inkomsten via ziekenfondsen en verzekeringen en daar zit al een vertraging in. Degene die de betalingstermijn overschrijdt, moet als boete de wettelijke rente over het uitstaande bedrag betalen, plus nog eens 8%. De lidstaten wilden eigenlijk 7%, het parlement 9%.

Bedrijven die achter hun geld aanmoeten, hebben daarnaast recht op een compensatie van de schuldenaar van euro 40 om hun kosten voor aanmaningen en dergelijke te dekken.

De aanscherping van de regels is met name bedoeld om ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf te helpen. In het licht van de crisis zijn veel afnemers later gaan betalen. Het is voor kleinere bedrijven moeilijker hun grote klanten voor dit soort gedrag aan te pakken, omdat ze er zeer afhankelijk van zijn.

Reageer op dit artikel