nieuws

Risicomanagement laat nog veel te wensen over

Geen categorie

Het risiscomanagement kan bij veel ondernemingen veel beter. VOlgens een onderzoek van de accountantsorganisatieS AICPA (The American Institute of Certified Public Accountants) en CIMA (Chartered Institute of Management Accountants) schort er het nodige aan de implementatie van en het toezicht op Enterprise Risk Management (ERM).

Juist  ten tijde van de economische crisis zou je verhoogde aandacht voor risk-management mogen verwachten, maar het wereldwijde onderzoek van de twee organisaties toont aan dat er nog veel moet gebeuren. In een enquête onder de leden van de CPA beoordeelde 84 procent van de respondenten het ‘Risk Oversight ‘ als zeer matig tot matig. Van de bestuurders, die in een apart onderzoek naar een oordeel over het Enterprise Risk Management binnen hun organisatie werden ondervraagd, deelde 61 procent die mening.

“Hoewel uit het rapport blijkt dat bedrijven zich wel meer bewust zijn van de risico's,  schieten ze nog steeds enorm  te kort in het opzetten van behoorlijke risico-management-procedures “, zegt Carol Scott, vice-president van de AICPA.

45 procent van de Amerikaanse respondenten zegt dat hun bedrijven geen risicomanagement-proces kennen of van plan zijn dat te implementeren. Wereldwijd lag dat cijfer op 37. Een meerderheid in zowel de VS (60 procent) als  wereldwijd (75 procent) zegt dat de omvang en de complexiteit van de risico’s groter zijn dan vijf jaar geleden. Minder dan de helft van beide groepen (40 procent van de Amerikaanse en 47 procent van de wereldwijde respondenten) beschrijft zijn of haar organisatie als risico-avers

Uit het verslag blijkt dat de Verenigde Staten achterblijft bij de rest van de wereld waar het risicomanagement-opleiding betreft. 67 procent van de wereldwijde respondenten geeft aan dat er weinig of geen opleiding is op dit gebied, bij de Amerikaanse ondervraagde executives is dat 78 procent.

Charles Tilley,  CEO van het CIMA: “Dit onderzoek toont duidelijk aan dat organisaties moeten beginnen met het opzetten van risicomanagement gezien de toenemende complexiteit en de omvang van de risico's.  De gebeurtenissen van de afgelopen jaren laten zien dat bedrijven niet langer hun kop in het zand kunnen steken of er maar gewoon het beste van kunnen hopen.”

Download HIER het complete rapport Enterprise risk oversight, A global analysis

Reageer op dit artikel