nieuws

‘Rothumeur helpt problemen oplossen’

Geen categorie

‘Rothumeur helpt problemen oplossen’

Werknemers in een groep presteren beter als ze hun negatieve emoties laten zien. Vooral teams die slechte gevoelens met elkaar delen, lossen problemen beter met elkaar op, delen onderling meer informatie en voelen zich verbonden met elkaar.

Dat blijkt uit onderzoek van Annefloor Klep waarop zij vrijdag promoveert aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Uit haar onderzoek blijkt dat het niet altijd goed is als werknemers alleen maar positieve emoties met elkaar delen. Af en toe hardop klagen kan een positief effect hebben, schrijft ze in haar proefschrift. Door de negatieve gevoelens te delen, gaat de groep informatie beter verwerken en kan ze zich beter concentreren op de klus die ze moet klaren. Klep: alleen maar klagen is niet verstandig. Positieve emoties delen levert ook voordelen op.

Teams die vaak met elkaar samenwerken, kunnen volgens haar extra profiteren van het delen van emoties. Het effect van het delen van negatieve emoties is dan groter dan het delen van positieve emoties. Analytische taken worden beter uitgevoerd, maar het creatieve proces komt door het delen van negatieve emoties wel sterk onder druk te staan. Voor haar studie observeerde Klep ongeveer zeventig teams, die voornamelijk bestonden uit studenten van de VU.

Reageer op dit artikel