nieuws

Specialisten draaien zondagsdienst – Kort geding tegen staat

Geen categorie

Medisch specialisten voeren begin oktober opnieuw actie. Zij zullen op een doordeweekse dag een zondagsdienst draaien. Het actiecomité van de artsen heeft dat woensdag 8 september 2010 bekendgemaakt.

De acties houden in dat de spoedzorg voor patiënten door zal gaan. Maar behandelingen die kunnen worden uitgesteld, zullen die dag niet plaatsvinden. Het is nog niet bekend op welke datum dat gebeurt. De specialisten zijn volgens een woordvoerder nog bezig met de voorbereidingen.
Er gelden strikte wettelijke regels voor protesterende artsen. Zij mogen de gezondheid van patiënten niet in gevaar brengen.

Boos
De artsen zijn boos, omdat demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) de zelfstandigheid van vrijgevestigde medisch specialisten wil inperken. De bewindsman wil dat voortaan ziekenhuizen bepalen welke zorg de specialisten moeten leveren en hoeveel zij daarvoor betaald krijgen. De minister wil daarmee dus ook ingrijpen in de hoogte van de salarissen van de dokters.
Woensdag hielden de specialisten ook een protestactie. Leden van de Tweede Kamer konden in een bus gratis hun ogen laten testen. Volgens de specialisten lijken ze namelijk geen goede kijk op de werkelijkheid van de gezondheidszorg te hebben. Tot nu toe hebben de artsen geen steun gekregen vanuit de Tweede Kamer.

Goedmakertje
De specialisten overwegen om als 'goedmakertje' naar het publiek ook een keer op zaterdag geen weekenddienst te draaien maar gewone spreekuren te houden en behandelingen uit te voeren.

Kort geding
De Telegraaf meldt dat een groep medisch specialisten een kort geding aanspant tegen de Nederlandse staat vanwege de bezuinigingsplannen van demissionair minister Klink. De stichting Bezorgd eist namens zo'n 2200 artsen voor de rechter dat de minister aantoont dat er niet op een andere manier kan worden bezuinigd. Doordat de specialisten niet meer zelf declareren, verliezen ze ook de fiscaal aantrekkelijke status van een ondernemer. Dat kan de specialisten, die gemiddeld tussen de twee en drie ton verdienen, vele tienduizenden euro's aan belastingvoordelen schelen.

Kritiek Vogelvrije huisartsen
In een persbericht zegt de vogelvrijehuisarts: 'VWS en schoothondje NZa, zien geen van beide in dat het huidige DBC-systeem heeft geleid tot fragmentatie van de zorg met grote gevolgen voor patiënten met meer dan één ziekte. En het aantal patiënten met meerdere chronische ziekten neemt de komende jaren alleen maar toe. Hoeveel procent van een "adequaat tarief" wordt besteed aan het gezondheidszorgpanopticum: controleapparaten, dure managers en tussenlagen om dit allemaal in stand te houden? Tweederde van de mensen werkzaam in de zorg ziet geen patiënt! En de jaarlijkse administratiekosten van meer dan één miljard euro, die verzekeraars bij de burger in rekening brengen, hebben we niet eens meegerekend. De Tweede Kamer is gewaarschuwd: de Algemene Rekenkamer constateerde dat de onzekerheden en fouten in het financiële jaarverslag van VWS oplopen tot meer dan 664 miljoen. Dat lijkt dus, voor media en burger, uit een minder verdachte hoek dan een kritische noot van een apotheker, huisarts of specialist.
Eén van de belangrijkste foutenbronnen is gauw aan te wijzen en te corrigeren: de NZa niet meer te verzoeken delen van de budgettaire kader zorg (BKZ) uit te rekenen. Wanneer komt er een stevig gesprek tussen de Tweede Kamer, VWS en NZa? Goede financiering van de Nederlandse gezondheidszorg is niet gebaat bij maandelijks nieuwe inzichten (= luchtballonnen) van deze partijen.'

Zie ook:
'VWS wil specialisten nog meer korten in 2011 en 2012'
'Oogartsen voeren actie in Den Haag' 

Reageer op dit artikel