nieuws

Spooknota’s en fraude kosten honderden miljoenen

Geen categorie

Het aantal meldingen van zogeheten spooknota's en acquisitiefraude neemt scherp toe, zo schrijft het Financieele Dagblad. Ondernemers worden geplaagd met facturen voor diensten waar ze nooit om hebben gevraagd of door misleiding mee hebben ingestemd.

Op de website fraudemeldpunt.nl zijn dit jaar al meer dan 5700 meldingen binnengekomen over een totaalbedrag van 8,3 miljoen euro waarvan ruim vier ton ook daadwerkelijk ten onrechte is betaald.

De Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (Safecin) schat dat ondernemers en overheden jaarlijks ruim 400 miljoen euro verliezen door de malafide praktijken. Volgens Safecin is het aantal meldingen slechts het topje van de ijsberg. In 2008 waren er nog geen 3000 meldingen over €5,5 miljoen aan valse facturen. Vorig jaar liep dat op tot 4200 meldingen over een totaalbedrag van € 7,3 miljoen.

Volgens Safecin doen overheidsdiensten bijna geen melding van spookfacturen: 'Ambtenaren zijn misschien minder snel geneigd aan de bel te trekken, zeker als ze ten onrechte betaald hebben'.

MKB-Nederland is de afgelopen weken overspoeld met klachten van boze ondernemers die facturen hebben ontvangen van afzenders die zich voordoen als de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. Op de website van MKB Nederland wordt dringend gewaarschuwd voor de praktijken van ‘MKB-neppers’. Bron: het Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel