nieuws

Umc’s groeien minder hard – Marktwaarde gedaald

Geen categorie

De omzet van de universitair medische centra (umc's) in Nederland is in 2009 minder hard gegroeid dan in eerdere jaren. Dat blijkt uit het 'Financieel rapport UMC's 2010' van onderzoeksbureau AME Research.

De omzetgroei van de umc's neemt af, terwijl het bedrijfsresultaat daalt. De langlopende schulden nemen toe en de rente stijgt. De solvabiliteit verbetert, maar het rendement is zwak. Het Erasmus MC staat er financieel het beste voor, het UMC St. Radboud is financieel de hekkensluiter. Overigens kwam Bureau PcKwadraat/Zorgmarkt eerder dit jaar tot soortgelijke conclusies.

Marktwaarde
De onderzoekers stellen dat de marktwaarde van de umc's door deze ontwikelingen is afgenomen. Volgens hen is een kostenbesparing van 5,3% nodig om de zaken financieel op orde te krijgen.

Meer informatie:
'Financieel rapport UMC's 2010' van onderzoeksbureau AME Research
Omzet en resultaten zorgaanbieders 2009 (top 10)
Top 10 opbrengsten zorg

Reageer op dit artikel