nieuws

Veel zzp’ers direct in problemen bij inkomensverlies

Geen categorie

Bijna de helft van de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) komt financieel in grote problemen op het moment dat het inkomen uit de onderneming wegvalt. Dat blijkt uit het rapport van onderzoeksbureau EIM.

Zelfstandigen die in nood komen, weten vaak niet dat ze in aanmerking kunnen komen voor een Bbz-uitkering of -krediet. Uit het onderzoek onder 2000 zzp'ers blijkt verder dat bijna driekwart van de zelfstandigen (73 procent) geen ander inkomen heeft dan dat uit de onderneming. De overige 27 procent heeft bijvoorbeeld een baan erbij, een pensioen of een financiële buffer na een gouden handdruk.

Een kwart van de 2000 ondervraagden heeft een partner die in geval van nood voor voldoende gezinsinkomen zorgt. 15 procent heeft een financiële buffer die het verlies van inkomsten kan opvangen en 10 procent komt op een andere manier aan genoeg inkomen om het gezin te ondehouden. Zes procent heeft nog een inkomen uit aan (vaste) baan waardoor er genoeg inkomen blijft. Maar 42 procent komt dus direct in de problemen. Dit ook omdat slechts 36 procent van de zzp'ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft.

Als zzp'ers in de problemen komen, kunnen ze aankloppen bij de gemeente. Via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) kan de zzp'er bijstand krijgen als het bedrijf tijdelijke financiële problemen heeft. Maar die regeling is nog onbekend, concludeert het rapport. Een grote meerderheid van de groep zzp'ers die inkomensondersteuning overwogen heeft, kent de regeling niet.

Veertien procent van de zzp'ers was het afgelopen halfjaar naar eigen zeggen niet in staat om te voorzien in hun levensonderhoud. Hiervan valt 41 procent in de categorie met omzetten tot 25.000 euro. Ook zzp'ers met omzetten van 25.000 tot 50.000 euro geven aan moeite te hebben om de eindjes aan elkaar te knopen (29% van het totaal).

Lees hier het rapport Stand van Zaken Zonder Personeel

Lees ook:  SER ziet heil in minimuntarieven voor zzp'ers

Reageer op dit artikel