nieuws

Wachtlijst pgb: Veel mensen krijgen nu géén zorg

Geen categorie

Ruim de helft van de mensen die een persoonsgebonden budget willen hebben, maar niet krijgen vanwege de wachtlijst, krijgen nu géén zorg. De zorg die zij nodig hebben is namelijk zonder persoonsgebonden budget niet mogelijk. Dit blijkt uit de meldactie van Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget. Ruim 500 mensen deden hun verhaal aan Per Saldo.

Sinds 1 juli kunnen mensen met een beperking die langdurende zorg nodig hebben, geen persoonsgebonden budget meer krijgen. Volgens minister Klink van VWS is het geld op. Hij zei niet te beschikken over financiële ruimte om de stop op het persoonsgebonden budget te voorkomen. Niet iedereen die een persoonsgebonden budget wil en op de wachtlijst komt, zal ervoor kiezen om dan de zorg van een instelling te ontvangen, zo beargumenteerde hij dat de wachtlijst geld gaat besparen. Mensen hechten aan persoonsgebonden budget en gaan het zelf regelen met mantelzorg, aldus Klink.

Geen juiste zorg
Maar heeft hij kunnen bevroeden dat zoveel mensen geen zorg zouden aanvragen bij een instelling? Per Saldo is erg geschrokken van de resultaten van de meldactie die zij organiseert. 58 procent heeft geen zorg bij een instelling aangevraagd omdat de beschikbare instellingen niet de juiste zorg kunnen leveren. Deze mensen zijn nu allemaal in een problematische situatie terechtgekomen, waarvoor geen goede oplossingen zijn.
Uit de meldactie blijkt dat 42 procent van de mensen wel kiest voor het rechtstreeks zorg ontvangen van een instelling, de zogenoemde zorg in natura. Per Saldo ziet dat wanneer het om de zorg voor kinderen gaat, vaker wel een beroep wordt gedaan op zorg in natura. Wel geven deze melders aan nog niet te weten of de juiste zorg beschikbaar is en of deze aansluit bij hun wensen. Misschien is de groep die niet bij instellingen terecht kan dus nog wel veel groter.

Voorbeeld van een zorgaanbieder
'Wij hebben een man die zich bij ons meldt voor dagbesteding. Hij is ongeneeslijk ziek, maar wil thuis niet zitten "wachten". Dit betekent dat deze man nu niet de dagbesteding kan ontvangen die hij zo graag zou willen. Lekker buiten bezig zijn met dieren, zolang dat nog voor hem kan. Hij is ongeneeslijk ziek, waarbij uitzicht op herstel er niet is. Maar om het thuisfront te ontlasten en hij lekker onder de mensen wil zijn, is dagbesteding op de boerderij voor hem een uitkomst. Maar helaas te laat door alle bureaucratie. De man wil geen lange tijden meer wachten, maar gewoon zolang hij nog leeft lekker nog bezig zijn. Deze zorg is in natura niet te leveren, veel zorgboerderijen leveren geen zorg in natura en instellingen werken vaak niet buiten en met dieren.'

Meer informatie: http://www.pgb.nl/

Reageer op dit artikel