nieuws

Werkgevers willen snel verruiming termijn teruggaaf btw

Geen categorie

Ondernemers moeten langer de tijd krijgen om betaalde btw in een ander EU-land over 2009 terug te vragen. Die termijn loopt nu op 30 september af. De werkgeversorganisatie VNO-NCW wil met grote spoed een beslissing over de verlenging van die termijn en schaart zich daarmee achter een brandbrief die BusinessEurope heeft geschreven.

VNO-NCW wil evenals BusinessEurope uiterlijk 21 september een besluit, zodat ondernemers tijdig duidelijkheid hebben. Vanwege de problemen met de nieuwe elektronische teruggaafprocedure heeft de Europese Commissie voorgesteld om de termijn voor indiening van teruggaafverzoeken, die op 30 september afloopt, te verlengen tot en met 31 maart 2011. De EU-landen hebben daarover echter nog geen besluit genomen.
 
BusinessEurope, de Europese koepelorganisatie van centrale ondernemingsorganisaties waarvan VNO-NCW ook onderdeel uitmaakt, dringt er bij de voorzitter en de landen van de Europese Unie op aan om snel een knoop door te hakken.
 
Ondernemers moeten sinds 1 januari 2010 in een andere EU-land betaalde btw terugvragen via een elektronisch portaal bij hun eigen belastingdienst. Die dienst stuurt het verzoek vervolgens langs elektronische weg door naar het betreffende EU-land dat de btw moet terugbetalen.
 
BusinessEurope wijst erop dat er nog steeds technische problemen met de nieuwe elektronische procedure zijn. Door die problemen, en de naderende de deadline van 30 september, vrezen ondernemers dat hun teruggaafverzoeken over 2009 niet op tijd op de juiste plaats zijn, waardoor hun teruggaaf in de knel komt.
Reageer op dit artikel