nieuws

Werknemer minder gemotiveerd na vakantie

Geen categorie

De zomervakantie blijkt geen gunstige invloed te hebben op de motivatie en betrokkenheid van werknemers. De waardering van de huidige werkplek daalt van 6,1 naar 5,8; na een tijdje vrij zijn mensen minder tevreden over hun loopbaan en kijken ze vaker uit naar een andere baan. Dat blijkt uit een onderzoek van Arbo Unie. Het onderzoek is uitgevoerd […]

De zomervakantie blijkt geen gunstige invloed te hebben op de motivatie en betrokkenheid van werknemers. De waardering van de huidige werkplek daalt van 6,1 naar 5,8; na een tijdje vrij zijn mensen minder tevreden over hun loopbaan en kijken ze vaker uit naar een andere baan. Dat blijkt uit een onderzoek van Arbo Unie.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1500 mensen tussen de 30 en 65 jaar. Deels waren dit mensen die voor en na hun zomervakantie de vragen beantwoordden. Voor de totale groep lag de tevredenheid over de eigen werkplek na de vakantie 2,9% lager dan daarvoor. De betrokkenheid bij de organisatie nam met 3% af, aldus Arbo Unie.

Vooral oudere werknemers keerden na de vakantie gedemotiveerd terug. In de leeftijdscategorie tussen de 50 en 65 jaar nam de loopbaantevredenheid af met maar liefst 7% en de betrokkenheid met 8,3%. Er blijkt verder een groot verschil te bestaan tussen leidinggevenden en werknemers zonder leidinggevende taken. De eerste groep komt na een vakantie wel met meer enthousiasme en tevredenheid over zijn baan terug. De leidinggevenden moeten er dan voor oppassen om bij terugkomst niet te veel te verwachten van andere medewerkers, vindt de Arbo Unie.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel