nieuws

Abvakabo FNV: Betere voorwaarden nodig om leegloop zorg te voorkomen

Geen categorie

Maar liefst 94 procent van de werknemers in de zorg vindt dat arbeidsvoorwaarden verbeterd moeten worden om jongeren te interesseren voor een baan in de zorg. Dat blijkt uit de Abvakabo FNV Zorgbarometer, een kwartaalonderzoek onder ruim 1600 werknemers in de zorg. Werkdruk, salaris en gebrek aan opleidings- en doorgroeimogelijkheden zijn de grote boosdoeners die de sector onaantrekkelijk maken voor jongeren.

De toenemende personeelstekorten in combinatie met de groeiende druk op de zorg is een brandende kwestie in de sector. Van alle respondenten, vindt 91 procent de werkdruk hoog, 83 procent vindt dat de zorg wordt gedomineerd door bureaucratie en slechts 7 procent vindt dat de zorg goed betaald.

Steeds nijpender
De situatie in de zorg wordt steeds nijpender, waarschuwt Abvakabo FNV. De onderhandelingen voor de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) zijn volgens de bond vastgelopen omdat de werkgevers niet bereid zijn noodzakelijke verbeteringen door te voeren. Dat gaat om de arbeidsvoorwaarden voor meer dan 400.000 werknemers. Begin volgend jaar beginnen de onderhandelingen voor de drie andere zorg-cao's: ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg.
Elise Merlijn, bestuurder zorg bij Abvakabo FNV: 'Er wordt helaas maar weinig verwacht van de kabinetsplannen en de geplande investering in de zorg. 12.000 extra werknemers klinkt mooi, maar iedereen die in de zorg werkt, vraagt zich af waar deze mensen vandaan moeten komen. Zonder verbetering van arbeidsvoorwaarden, zullen ze niet snel voor de zorg kiezen.'

Positief
Ondanks de donkere wolken boven de zorgsector, waren er ook positieve resultaten. Zo vindt maar liefst 95 procent van de werknemers in de zorg zijn werk belangrijk en is 77 procent daar trots op. Het meest positieve aspect aan het werk in de zorg is het contact met cliënten (80 procent).

Reageer op dit artikel