nieuws

ActiZ: Bonden verspreiden onjuiste informatie

Geen categorie

ActiZ betreurt het zeer dat de vakbonden onjuiste informatie verspreiden over de nieuwe cao VVT en het conflict daarover tussen bonden en werkgevers. Die onjuiste informatie leidt tot negatieve beeldvorming en is schadelijk voor de sector.

Het conflict tussen werkgevers en bonden gaat over de hoogte van het salaris, niet over scholing en leeftijdsuren, zoals de bonden beweren, zegt ActiZ in een verklaring.

Geschilpunten
Tijdens de laatste onderhandelingsronde zijn de werkgeversorganisaties ActiZ en BTN en de vakbonden het eens geworden over een aantal eerdere geschilpunten. Dat zijn het vervangen van het leeftijdsverlof voor een 'persoonlijk levensfase budget', waarbij de werknemers kunnen kiezen hoe zij dit budget inzetten, in vrije uren of geld. Ook op gebied van werkgelegenheids- en scholingsafspraken zijn de partijen het eens.

Looneis
Het overgebleven geschilpunt is de looneis van de bonden. ActiZ en BTN hebben een salarisbod gedaan dat marktconform is voor de loonontwikkeling. Voor een tweejarige cao bieden zij 2,50 procent. De vakbonden eisen 3,5 procent. De werkgevers vinden dit niet realistisch.

Beeldvorming
De bonden hebben de werknemers en de Tweede Kamer vorige week bestookt met onjuiste informatie. Dit heeft zelfs geleid tot een spoeddebat in de Kamer. Het mag niet zo zijn dat onjuiste informatie de beeldvorming en beleidvorming beïnvloedt, vindt ActiZ. Zeker niet nu het regeerakkoord extra fondsen beloofd worden om meer medewerkers in de zorg aan te trekken. Een aperte onjuistheid als de uitspraak dat werknemers hun eigen scholing moeten betalen is dan ook zeer kwalijk.

Zie ook:
'ActiZ: Werkgevers deden uiterste poging voor cao VVT'
'Abvakabo FNV: Overleg cao VVT geklapt'.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels