nieuws

Afscheiding Orde medisch specialisten

Geen categorie

Een grote groep medisch specialisten is van plan zich af te splitsen van de Orde van Medisch Specialisten (OMS). Ze stappen over naar de radicalere organisatie 'Bezorgd'. Die groep verzet zich feller tegen plannen van het kabinet die hun autonomie aantasten. Dit meldt het NRC Handelsblad.

De Stichting Bezorgd richt een eigen belangenvereniging op voor vrijgevestigde medisch specialisten. De oprichting is nagenoeg afgerond, zo liet de stichting maandag 11 oktober 2010 weten. Nu nog worden de belangen van deze specialisten behartigd door de Orde van Medisch Specialisten, waar ook specialisten in loondienst bij zitten. Afgelopen weekeinde heeft het bestuur van de stichting Bezorgd samen met adviseurs besloten zich om te vormen tot een vereniging. Als de raad van toezicht het voorstel van het stichtingsbestuur deze week goedkeurt, begint de vereniging in november. Directeur Milco Linssen van Bezorgd verwacht dat de toezichthouders zullen instemmen. Zijn vereniging gaat zich 'assertiever' opstellen tegenover de politiek dan de OMS.

Kort geding
De stichting initieerde twee weken geleden het kort geding om de zelfstandigheid van specialisten af te dwingen bij de rechtbank. Deze zaak verloren ze, omdat de Tweede Kamer nog niet had ingestemd met het kabinetsbesluit. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) wil dat uitgaven in de zorg in de hand houden door per 2012 specialisten vaste budgetten te geven. Linssen verwijt de OMS dat hun verzet minimaal en onduidelijk is.
Volgens de Stichting wil de overheid met bezuinigingen de kwaliteit van de zorg 'kapotmaken'. In het kort geding eisten ze dat Klink eerst andere mogelijkheden zou onderzoeken om tot kostenbeheersing te komen.

Opheffing maatschappen
Vrijgevestigde specialisten werken in eigen bedrijfjes binnen ziekenhuizen. Zij zouden in de plannen van Klink die 'maatschappen' moeten opheffen en onder de zeggenschap van ziekenhuisbesturen vallen. Dat betekent ook dat de opgebouwde goodwill, in totaal van alle specialisten ongeveer 2 miljard euro, vervliegt.

3000 donateurs
De stichting Bezorgd was speciaal opgericht om de rechtszaak te financieren. Bezorgd telt ongeveer 3.000 donateurs: de helft van het aantal vrijgevestigde specialisten. De OMS was nog niet in staat commentaar te geven op de voorgenomen afscheiding.

Zie ook: 'Orde: Specialisten zelfde salaris – Geen maatschappen meer'.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels