nieuws

Ander verzuimbeleid kan bedrijven 214 miljoen opleveren

Geen categorie

Veranderingen in het beleid rond ziekteverzuim kunnen het midden- en kleinbedrijf tot 214 miljoen euro per jaar aan besparingen opleveren. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS Nipo uitvoerde in opdracht van Delta Lloyd.

Het MKB onderschat volgens het onderzoek het verzuimprobleem. Van de ondervraagde ondernemingen denkt 43 procent niets te kunnen besparen door ziekteverzuim aan te pakken. Hoewel een meerderheid denkt verzuim wel te kunnen beïnvloeden, neemt maar een derde ook echt maatregelen. MKB’ers die het idee hebben wel invloed op het ziekteverzuim te kunnen uitoefenen, verwachten daarmee gemiddeld 2800 euro per jaar te kunnen besparen.

Ondernemers ondervinden bij verzuim de meeste problemen bij de vervanging van zieke werknemers en het wijzigen van de planning en afspraken. Ook de gemakzucht van werknemers scoort hoog. nGevraagd naar de beste smoezen, vallen ‘ik ben in de gracht gefietst’ en ‘ik dacht dat het zondag was’ het meest op.

Driekwart van de bedrijven heeft een arbodienstregeling of ziekteverzuimverzekering. Grote ondernemingen kiezen minder vaak voor een ziekteverzuimverzekering dan kleinere bedrijven.

Aan het onderzoek deden 1196 bedrijven met tussen de vier en vijfrtig medewerkers mee.

Reageer op dit artikel