nieuws

Banksparen steeds vaker gebruikt bij ontslagvergoeding

Geen categorie

Het storten van een ontslagvergoeding op een geblokkeerde spaarrekening, het zogenoemde banksparen, wint nog steeds aan populariteit. De groei van het relatief nieuwe spaarproduct gaat ten koste van de verzekeraars. Voor hogere ontslagvergoedingen (grofweg boven de € 70.000) blijft het oprichten van een eigen stamrecht-bv het meest gebruikt.

Het banksparen – de ontslagvergoeding wordt dan door de werkgever op een geblokkeerde bankrekening gestort – is vooral in trek bij de minder hoge bedragen, constateert directeur Marius Winter van de Gouden Handdruk Specialist. "Een ontslagvergoeding is inkomen waarover je belasting moet betalen. Stel dat je een ontslagvergoeding meekrijgt van 100.000 euro, dan kun je ervoor kiezen om 52 procent meteen naar de Belastingdienst te brengen. Maar je kunt dat bedrag ook omzetten in stamrecht banksparen. Dan breng je het onder bij een bank of verzekeraar, die in een aantal termijnen dat bedrag verdeelt over jou en de belasting. Die gespreide betaling heeft een aantal voordelen."

Omdat steeds meer banken het stamrecht-sparen invoeren startte de Gouden Handruk Specialist de website  banksparen-ontslagvergoeding.nl, met een ovezicht van alle bankspaarproducten in Nederland. Volgens Winter verschillen de producten niet wezenlijk van elkaar: "Natuurlijk zijn er wel wat verschillen, maar die zijn niet heel groot. Natuurlijk moet je je goed informeren welke je kiest, maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit."

De populariteit van stamrecht banksparen gaat ten koste van het stamrecht verzekeren. ‘Werknemers die een ontslagvergoeding tussen € 20.000 en € 70.000 ontvangen kiezen vaak voor stamrecht banksparen. Voor ontslagvergoedingen boven € 70.000,- wordt vaak voor het oprichten van een stamrecht BV gekozen, die flexibeler is dan banksparen. Zeker wie een eigen bedrijf wil beginnen, is met een eigen BV beter af.

Bij het banksparen kan gekozen worden voor een uitgestelde of een direct uitkerende variant. Bij de direct uitkerende variant beginnen de maandelijkse uitkeringen onmiddellijk. Uit onderzoek van Gouden Handdruk Specialist blijkt dat ongeveer 25 procent van de mensen kiest voor de direct ingaande variant, de rest laat de uitkering (veel) later starten.

Reageer op dit artikel