nieuws

Belastingdienst moet efficiënter, belastingen eenvoudiger

Geen categorie

De Belastingdienst moet efficiënter gaan werken. Daartoe is het nodig dat de wet-en regelgeving voor de belasting- en premieheffing eenvoudiger wordt. Op die manier kan de fiscus met minder mensen en tegen lagere kosten dezelfde kwaliteit leveren. Directeur-generaal Peter Veld van de Belastingdienst maakte dat maandag onder het eigen personeel bekend.

Tot 2015 moet de Belastingdienst in totaal 400 miljoen euro bezuinigen. Voor een groot deel vloeit dat voort uit besluiten van het vorige kabinet. Zo'n 130 miljoen is het gevolg van de besparingen van het nieuwe kabinet, zoals is vastgelegd in de financiële bijlage van het regeerakkoord. De taakstelling is een grote uitdaging voor de Belastingdienst en vraagt veel van de medewerkers. De bezuinigingsoperatie kan betekenen dat vijfduizend van de dertigduizend banen bij de Belastingdienst verdwijnen, vertelde Veld dinsdag aan het Financieele Dagblad.

Staatssecretaris Weekers heeft de top van de Belastingdienst gevraagd een plan van aanpak op te stellen. Uitgangspunt is dat de kwaliteit van de dienstverlening hoog blijft en de belastingmoraal niet wordt ondermijnd. De staatssecretaris wil dat de wet- en regelgeving eenvoudiger wordt, zodat die makkelijker kan worden uitgevoerd en gecontroleerd. Zo pleit hij voor een begrijpelijker loonstrookje.

Voor een meerderheid in de Tweede Kamer is het hoog tijd voor een brede belastingherziening, zo bleek maandag bij het eerste deel van het Kamerdebat met staatssecretaris Frans Weekers (VVD) over het belastingplan voor 2011. De laatste grote hervormingsronde was bijna tien jaar geleden. De meeste partijen willen dat het belastingstelsel wordt vereenvoudigd, al is er nog wel wat verschil van mening over welke richting het op moet.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus wil het aantal van 25 belastingen terugdringen en sommige zoals 'die gekke verpakkingenbelasting' opheffen. Ook de PvdA wil een simpeler systeem, maar juist wel doorgaan met vergroening. PVV-Kamerlid Roland van Vliet vindt het huidige stelsel 'erg ingewikkeld en vol met onrechtvaardigheden'. Ook D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP willen een belastinghervorming.

Reageer op dit artikel