nieuws

Betere rechtsbescherming bij controles door Belastingdienst

Geen categorie

Ondernemers en burgers krijgen de mogelijkheid om een rechter te laten oordelen of bepaalde belastingcontroles gerechtvaardigd zijn of niet. Daarom kan straks bezwaar en beroep aangetekend worden tegen een verzoek om informatie van de Belastingdienst. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een initiatiefwetsvoorstel dat VVD en PvdA eerder indienden.

De Kamerleden Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) en Groot (PvdA) willen met het initiatiefwetsvoorstel dat burgers en ondernemingen de mogelijkheid krijgen om een rechter te laten oordelen of bepaalde belastingcontroles gerechtvaardigd zijn of niet. Daarom moet bezwaar en beroep open staan tegen een verzoek om informatie van de Belastingdienst. Ook pleiten zij voor rechtsbescherming tegen verzwaring van de administratieplicht.

Het wetsvoorstel maakt het ook mogelijk dat de inspecteur bij voor bezwaar vatbare beschikking ontheffing verleent van één of meer verplichtingen die volgen uit de administratieplicht, de bewaarplicht en de inrichtingsplicht. De inspecteur kan de ontheffing op verzoek en ambtshalve verlenen en hij kan er voorwaarden aan verbinden.

De Tweede Kamer nam bij dit wetsvoorstel geen amendementen of moties aan.

Vakstudienieuws Vandaag

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels