nieuws

Bezoldiging commissarissen gemiddeld 4 procent omhoog

Geen categorie

Raden van commissarissen van AEX-bedrijven en midcapfondsen hebben in 2009 hun bezoldiging met gemiddeld 4% zien stijgen. De toename verschilt sterk per bedrijf. Bij de helft van de bedrijven is de bezoldiging van commissarissen gelijk gebleven. Bij 37% van de bedrijven steeg de vergoeding waarvan in 11% van de gevallen met meer dan 20%. Bij 15% daalde de vergoeding. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot naar de beloning en besturingsstructuur van alle AEX- en midcapbedrijven.

De bezoldiging van commissarissen bestaat uit diverse onderdelen. Een vaste basisvergoeding, een extra commissievergoeding en een onkostenvergoeding. Uit het onderzoek blijkt dat de bezoldiging van een lid bij een AEX- fonds gemiddeld 62.000 euro bedraagt en van een voorzitter 136.000 euro. Bij een AMX-fonds krijgt een commissarislid gemiddeld 40.000 euro en de voorzitter 55.000 euro.

Consultant Christiaan Gort van Berenschot: ‘De bezoldiging van commissarissen wordt vastgesteld in de aandeelhoudersvergadering, De hoogte is in principe gebaseerd op de zwaarte van de functie en de benodigde inzet.’

De verantwoordelijkheid van commissarissen is de afgelopen jaren toegenomen naar aanleiding van  de code Tabaksblat en aanvullingen daarop van de commissie Frijns. Daarnaast vraagt de aandeelhouder steeds meer een actieve en kritische houding van de commissarissen. Senior managing consultant Rutger Verbeet van Berenschot: ‘De set van noodzakelijke competenties wordt voor commissarissen steeds zwaarder. Dat maakt het voor bedrijven lastiger om geschikte commissarissen te vinden. De huidige ontwikkelingen appelleren in toenemende mate aan de individuele kwaliteiten van de commissaris.’

De bezoldiging van commissarissen steeg in de afgelopen tien jaar jaarlijks met gemiddeld 5%. In 2008 was er zelfs sprake van een uitschieter van 10%. Het afgelopen jaar waren de  stijgingen het grootst in de transportsector met gemiddeld 13% en de financiële sector met gemiddeld 9%.

Gort: ‘De toename van vergoedingen van commissarissen komt door de gegroeide druk op de toezichthoudende rol van raden van commissarissen. Dit verklaart dan ook de stijging in die sectoren die het zwaarst door de economische crisis zijn getroffen.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels