nieuws

Brandbrief: Bezuinigingen MBO treffen VVT-sector hard

Geen categorie

De geplande bezuinigingen op het MBO-onderwijs voor 30-plussers treffen vooral de sectoren die het hardst nieuw personeel kunnen gebruiken, zoals de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Dat schrijft de MBO-raad, mede namens ActiZ, in een brandbrief aan premier Rutte. Ook het tekort aan doktersassistenten zal door de kabintesplannen nog veel verder oplopen.

Het kabinet wil dat 30-plussers voortaan zelf hun mbo-opleiding betalen. Tienduizenden zij-instromers en herintreders zullen daardoor geen opleiding volgen, zegt de MBO-raad. De zorgsector wordt hard getroffen door deze maatregel: dertig procent van de nieuwe werknemers in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg is ouder dan dertig jaar.

Tekort
'Dat zijn vooral herintreders en moeders met schoolgaande kinderen, maar ook mensen die verder willen leren,' zegt Aad Koster. 'Wij zijn bang dat zij de keuze voor de zorg niet zullen maken als zij de opleiding zelf moeten betalen. En we hebben die mensen hard nodig.' De vraag naar zorg en zorgprofessionals wordt door de vergrijzing alleen maar groter, en nu is het al moeilijk om voldoende personeel aan te trekken. 'In het afgelopen schooljaar waren 15.000 MBO-studenten die een opleiding volgen om in onze branche aan de slag te gaan boven de 30 jaar. Als zij allemaal wegvallen, hebben we een probleem,' vervolgt Koster. 'Een schrijnend arbeidstekort ligt dan op de loer, waardoor we niet meer de zorg kunnen leveren die nodig is.'

Rekening
We kunnen de rekening voor de opleiding niet volledig bij de zorgorganisaties leggen. 'Werkgevers betalen nu al een groot deel van de praktijkopleidingen (BBL),' legt Koster uit. 'Maar zorgorganisaties hebben geen geld over om de volledige opleiding te bekostigen. Daarvoor zijn de zorgtarieven niet toereikend.'

Tegenspraak
'Deze maatregel is ook in tegenspraak met de plannen uit het regeringsakkoord om 12.000 mensen in de ouderenzorg extra aan het werk te krijgen. Waar moeten die allemaal vandaan komen als de 30-plussers afvallen?' Koster maakt zich zorgen over de toekomst van de zorg. Daarom doet ActiZ samen met de MBO-raad, andere zorgbranches en bonden de oproep aan het kabinet-Rutte om deze maatregel niet door te voeren.

Investeren
Daarnaast vindt ActiZ dat de sector en de overheid ook moeten zoeken naar andere oplossingen. 'Het is belangrijk te investeren in preventie, waardoor minder mensen minder snel een beroep op zorg hoeven te doen. En we kunnen meer investeren in technologische innovaties, zoals zorg op afstand, waarmee cliënten via een webcam contact hebben met een verpleegkundige. Op die manier kunnen we met hetzelfde aantal zorgprofessionals meer cliënten bedienen en ook in de toekomst zorg van goede kwaliteit blijven leveren.'

Doktersassistenten
Ook het tekort aan doktersassistenten zal door de kabintesplannen nog veel verder oplopen. Zeker 25% van de mensen die studeren voor doktersassistent zijn zij-instromer – vaak herintredende vrouwen ouder dan 30. Het tekort aan doktersassistenten is al heel groot – zeker in de Randstad. Uit de meest recente peiling, uitgevoerd door Prismant, bleek dat de vacaturegraad van doktersassistenten 4.1% is, in huisartsenpraktijken zelfs 5,2%. Dit is fors hoger dan de gemiddelde vacaturegraad van 1,5% van andere beroepsgroepen in de zorg. Dat zegt de NVDA, Nederlandse Vereniging voor Doktersassistenten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels