nieuws

CDA en CU: Aparte aandacht voor jeugdzorg

Geen categorie

CDA en ChristenUnie willen dat de Tweede Kamer aandacht gaat besteden aan hervorming van de jeugdzorg in een speciale themacommissie. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind heeft dat woensdag 13 oktober 2010 mede namens het CDA geopperd in de laatste procedurevergadering van de commissie Jeugd en Gezin.

Donderdag 14 oktober 2010 met de installatie van het kabinet-Rutte is de minister voor Jeugd en Gezin verdwenen en daarmee ook de aparte Kamercommissie. Joël Voordewind en zijn CDA-collega Madeleine van Toorenburg wijzen erop dat er grote hervormingen op stapel staan in de jeugdzorg. Een aparte commissie zou kunnen voorkomen dat de Kamer straks te weinig overzicht heeft om deze goed te volgen. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem noemde het idee voor een themacommissie interessant.
Vanaf vandaag zijn verschillende bewindspersonen verantwoordelijk voor de jeugdzorg, onder wie de staatssecretarissen Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Justitie).

Bundeling geldstromen
Volgens Van Toorenburg borduurt het nieuwe kabinet voort op de in mei uitgebrachte voorstellen van de parlementaire werkgroep Toekomstverkenning Jeugdzorg. Een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP, GroenLinks en ChristenUnie heeft daarin voorstellen gedaan om de verschillende geldstromen te bundelen en gemeenten meer de regie te geven.

Preventie
De jeugdzorg moet volgens Van Toorenburg meer bestaan uit preventie. Gezinnen moeten meer hulp krijgen om zelf problemen met opvoeding en ontwikkeling van kinderen op te lossen, om te voorkomen dat later zwaardere hulp in jeugdinstituten nodig is. Hierdoor kan volgens het CDA-Kamerlid ook geld worden bespaard. Het nieuwe kabinet verwacht in 2016 300 miljoen euro minder kwijt te zijn aan de jeugdzorg.

Reageer op dit artikel